Félezernél is több pécsi zenész lép fel a január eleji Made In Pécs Fesztiválon

2019. december 19. 13:30 2019. dec. 19. 13:30

130 pécsi zenekarral, 561 helyi zenésszel, három erdélyi vendégzenekarral és három veszprémi formációval készül az V. Made In Pécs Fesztivál, melyet január 4-én szombaton rendeznek meg a szervezők a baranyai megyeszékhely hat klubjában. A buli szombaton délelőtt 10-től vasárnap hajnalig tart, de lesz 0. nap is, amelyen a Szenes Klub poptörténeti emléktáblát kap.

December 19-én, csütörtök délelőtt tartották meg az 5. Made In Pécs Fesztivál sajtótájékoztatóját a Made In Pécs kávézóban. 

A fesztivál főszervezője, Gellai Gergő elmondta, a január 4-ei, szombati fesztiválon 130 pécsi zenekar fog fellépni 561 pécsi zenésszel, a buli délelőtt 10 órakor indul és vasárnap hajnalig tart. A rendezvény hat helyszínen (Made In Pécs Café, Nappali, Pécsi Est Café, Szabadkikötő, Trafik, Tititá) zajlik egyszerre, 20 perces koncerteket tartanak a zenekarok, melyek közt 20 perc technikai átállási idő lesz. A fesztivál ingyenes.

Gellai Gergő elmondta, az első fesztiválon még "csak" 81 pécsi zenekar lépett fel, ehhez képest az ötödikre már 130 csapat jelentkezett. A főszervező kitért rá, hogy a jelentkezési időszak júniustól szeptember közepéig, végéig szokott tartani, mára pedig mindenki megszerette a rendezvényt, és bár az elsőnél még volt némi húzodozás a zenekarok részéről a délelőtti időpontok miatt, mostanra már a korai időpontokkal sincs senkinek sem baja.

Az 5. fesztiválon is lesznek vendégek, a korábbi években meghívott liverpooli és bécsi zenekarok után januárban három erdélyi csapat (Harmadik Zenekar, Szintaxis, Teddy Queen) és három veszprémi formáció (Trócsányi-Süle duó, Likó Marcell, a Vadfruttik énekesének szólóprodukciója és Sub Bass Monster koncertje) lesz vendége a fesztiválnak.

Balról jobbra: Püspöki Péter, Csajkás Anna, Koncz Balázs, Gellai Gerő - Fotó: Pécsi STOP

A szombati napot nagyobb zenekarok koncertjei nyitják majd, a 30Y Köles Ferenc színművésszel lép fel a Szabadkikötőben, Rudán Joe akusztkus koncertet a Trafikban, Sub Bass Monster a Pécsi Estben indítja a négy ütemet és a napot, Likó Marcell a Made In Pécs Caféban löki be a fesztivált, míg a Tititában a Rózsaszín Pitbull csapatával lehet nekiállni a bulinak délelőtt 10 órától.

Koncz Balázs, a 30Y menedzsere és a PTE Zenélő Egyetem ügyvivő szakértője a január 3-ai, pénteki nulladik napot ismertette. Délután háromkor a bölcsészkar és a TTK legendás helyénél, a Szenes Klubnál poptörténeti emléktáblát avatnak, ezáltal a Szenes poptörténeti emlékhellyé válik. 

16:30-tól pedig a Made In Pécs Caféban lesznek beszélgetések dalszerzésről (Beck Zolival, Lázár Domokossal az Esti Kornélből, többek közt), majd a Nemzeti Kulturális Alap Hangfoglaló programjáról és a pályázati lehetőségekről lehet előadást hallgatni, és a régió könnyűzenei életéről is tartanak beszélgetést. A nulladik nap estéjét három helyszínen (Made In Pécs Café, Nappali, Szabadkikötő) DJ-program zárja, ahol zenészek és zeneipari szakemberek ülnek és állnak be zenét szolgáltatni. A nulladik napi rendezvények ingyeneek, de regisztrációhoz kötöttek, bővebb információt ezen a linken lehet találni.

Csajkás Anna, a Rokokó Rosé zenekar énekese arról mesélt, hogy sosem hagyják ki a fesztivált (noha zenekarként volt, hogy nem léptek fel), a 20 perces koncert pedig nagy kihívás minden zenekarnak. Azt is hozzátette, az új formációknak nagyon jó bemutatkozási lehetőséget jelent a fesztivál. 

Püspöki Péter, a Kubalibre énekese is a fiatal zenekarok bemutatkozási lehetőségét emelte ki egyik pozitívumaként a fesztiválnak. Arról is beszélt, hogy ez zenésztalálkozó is egyben, és azt is megosztotta, hogy szerinte a fesztivál léte miatt alakul egyre több zenekar Pécsen, amiről az hírlik, hogy Magyarország Liverpoolja - tette hozzá a népszerű gondolatot. Kitért arra is, hogy a januári fesztiválon gyerekeknek szóló zenekar is fellép majd, amiben a felesége és ő játsszanak majd. 

A sajtótájékoztató végén Gellai Gergő főszervező elmondta, a rendezvényt saját forrásokból és szponzori segítségből rendezik meg most is, nem pályáztak állami, vagy önkormányzati forrásokra. Kiemelte, hogy az ingyenesség mellett a fellépő zenekarok is térítés nélkül játszanak, arra is kitért, hogy évről-évre nagyobb a fesztivál látogatóinak száma, már a reggel 10 órás koncertek is teltházzal mennek. A Pécsi STOP kérdésére azt is elmondta, az alap szervezői stáb öt fős, a lebonyolításban pedig olyan 20 vesz részt, és nagyjából 2,2 millió forintból hozzák létre a rendezvényt.

Az 5. Made In Pécs Fesztiválról bővebb információkat a rendezvény Facebook-oldalán, illetve az eseménynél lehet találni.

 

Szerző: V.G.

 
Forrás: Pécsi STOP