Félszáz programot kínál a pécsi Zeneszüret

2019. augusztus 28. 11:49 2019. aug. 28. 11:49

Idén ismét megrendezi hagyományos őszi klasszikus zenei fesztiválját Pécsett a Filharmónia Magyarország , a Zeneszüret során 17 helyszínen, közel 50 programmal várják az érdeklődőket.

A Zeneszüret Fesztivál legfontosabb hivatása idén is kimozdítani a koncerttermek falai közül a zenét. A Filharmónia Magyarország szlogenjéhez hűen közel hozza a klasszikus zenét az emberekhez, hogy falakat átlépve utcákon, tereken, kávézókban csendüljenek fel a dallamok.

Fülöp Péter helyettes államtitkár és Őri László alpolgármester a sajtótájékoztatón - Fotó: Pécsi STOP

 

Szeptember 5-én a Püspöki Palota kertjében egy könnyed esti koncerttel veszi kezdetét a fesztivál. A Jazzformers a klasszikus jazz határait feszegeti. A kvartett humorral, csevegéssel, színészi alakítással és igazi örömzenéléssel vonja be a közönséget. A Dzsesszti Mesék című hangversenyen bemutatják mi az a jazz, és mindaz, ami mögötte van. 

Szamosi Szabolcs, Fülöp Péter és Őri László - Fotó: Pécsi STOP


Pécs klasszikus zenei fesztiválján fellép a Kéméndi Trió is. Kéméndi Tamás harmonikaművész, Gráf Vivien énekesnő és Pávkovics István basszprímtamburás, harmonikaművész a népzenék világába kalauzolják a hallgatóságot a patinás Nick udvarban.

A Zeneszüreten találkozhatnak Alpaslan Ertüngealp karmesterrel, aki a Budapesti Vonósokat vezényli a páratlan miliőjű Püspöki Palota Dísztermében, amit csak ezen ritka alkalommal nyitnak meg a nagyközönség előtt, egy egyedi programú koncertre, mely egyben ősbemutató is lesz.

Szamosi Szabolcs - Fotó: Pécsi STOP


Különleges zenei élmény részese lehet a közönség a fesztivál zárókoncertjén, szeptember 7-én, a Széchenyi Téren. A népzene és a klasszikus zene találkozásának lehetnek szem és fültanúi. A koncerten Szalonna és Bandája valamint a Szegedi Szimfonikus Zenekar előadásában hallgathatják meg, hogy miként reflektál egymásra a két műfaj. A programot néptáncosok közreműködése színesíti.
 
A Filharmónia Magyarország szeptember 7-én a Színház téren moldvai táncházzal várja az érdeklődőket, a legfiatalabbakat pedig meseórával, ringatóval, hangszerbemutatóval és népi játszótérrel a Széchenyi téren. A fesztivál állandó programjai között szerepel Tér-Zene a Philharmonic Brass Quintettel, a Pécs Percussion Projecttel és a Harmónia Vonósnégyessel, kiállítás, Filmklub, zeneműhely, zenelépcső valamint a villámperformanszok által a népzene olyan váratlan helyszíneken csendül fel a három nap alatt, ahol nem is számítanak rá.

Réger Henriett, a Művészeti Gimnázium tanulója játszott harmonikán - Fotó: Pécsi STOP

 

A rendezvény sajtótjékoztatóján Őri László alpolgármester úgy vélekedett, Pécs nemcsak a kultúra, de a zene egyik fővárosa is. Fülöp Péter államtitkár-helyettes arról beszélt, hogy a Filharmonia Magyarország kezdeményezése nyomán az Emberi Erőforrások Minisztériumának is az egyik célja, hogy a komolyzene újra közösségi élménnyé váljon. Szamosi Szabolcs pedig a sajtótájékoztató elején közreműködő Réger Henriett (a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium tanulója) harmonikajátékára utalva arra hívta fel a figyelmet, hogy a hangszer Baranyában fontos instrumentum, amely a népzenétől a komolyzenéig számtalan helyen bizonyít.
 

A részletes programot és a további információkat a Zeneszüret honlapján lehet megtalálni.

Forrás: Pécsi STOP