Fényfestést, online műsorokat hoz az idei, rendhagyó pécsi advent

2020. november 27. 13:26 2020. nov. 27. 13:26

Péntek este a Mindenki Karácsonyfájának kivilágításával elkezdődik a pécsi adventi szezon, mely idén, a koronavírus miatt a megszokottól eltérő lesz, az ünnepi rendezvénysorozat egy része az online térbe költözik.

A városháza tájékoztatása szerint pénteken sötétedéskor kapcsolódnak fel először a 17 méteres Mindenki Karácsonyfájának ünnepi fényei a Széchenyi téren (a fa felállítását élőben közvetítettük, ide kattintva láthatod, hogyan érkezett a hosszúhetényi ezüstfenyő a város szívébe).

Az előző adventi időszakokhoz hasonlóan a városüzemeltetési társaság az egyes városrészekben is állít karácsonyfát: Meszesen, Szabolcsfaluban, Kertvárosban, Uránvárosban és újdonságként, idén Pécs-Hirden is.

Ezekben a napokban kikerülnek a helyükre a város ünnepi fényei. A belvárosban már befejeződött a díszítés, a külvárosokban pedig a jövő hét közepéig helyezik ki a karácsonyi világítás elemeit. Összesen 73 helyen lesznek út, vagy járda felett átívelő fénydíszek, és 114 darab oszlopdísz világít majd a forgalmas belterületi utak mellett.

Fényfestés gyermekrajzokból a Széchenyi téren

Az egész ország megmozdult a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. fényfestő gyermekrajz-pályázatára, amelyre összesen 1200 pályamű érkezett. A szervezők arra kérték a 14 év alatti gyerekeket, hogy álmodjanak mintákat a pécsi dzsámi fényfestésére.

Három korcsoportban a legjobbnak ítélt 60-60 művet vetítik majd ki a Széchenyi téri dzsámi homlokzatára. A Laluz Visuals alkotócsoport fényművészei november 27-től december 20-ig esténként 16.30-19.30 között öltöztetik fényköntösbe az épületet, a művészeti produkcióban a gyermekrajzok mellett egyéb alkotások is láthatók lesznek.

A pécsi belváros karácsonyi fényein kívül a Dzsámira vetített alkotások is segítenek hozzájárulni a járókelők ünnepi hangulatához advent idején. A rajzok a Fényfesztiválon megszokott színvonalon fognak megjelenni, és a vetítésről készült felvételek online is elérhetők lesznek, így otthon, biztonságos körülmények között is megtekinthetők.

Rotary Advent, a járványhelyzet miatt online

Idén hetedszer rendezi meg a Pécsi Rotary Club a város egyik legnagyobb jótékonysági eseményét, a Rotary Adventet. Idén 28 pécsi általános és középiskola egy-egy tehetséges, de nehéz szociális helyzetben lévő tanulója kapja meg a jótékonysági szervezet 100 ezer forintos adományát. A 2,8 millió forintos jótékonysági akciót a pécsi vállalkozások és magánszemélyek adományaiból szervezi az egyesület.

Idén újdonság, hogy a pandémia miatt nem a főtéren előadott műsorral mutatkoznak be az érintett iskolák és tehetséges diákjuk, hanem az online térben. Az iskolák a kitüntetettjük köszöntésére rövid videókat készítenek, amit az átadás napján a Rotary Club Facebook-oldalára, illetve Youtube-csatornájára töltenek fel. Az iskolák videóit november 30-tól december 23-ig mutatják be, naponta egyet.

(Címlapkép: ZSÖK)

Forrás: Pécsi STOP