Flashmobok, zenelépcső, zeneműhely - jön a nyolcadik Zeneszüret Fesztivál

2018. augusztus 22. 13:43 2018. aug. 22. 13:43

Tizenöt helyszínen, több tucat programmal, 250-nél is több előadóval hívogat szeptember 6. és 9. között az immáron nyolcadik Zeneszüret Fesztivál a pécsi belvárosban. A Filharmónia Magyarország zeneünnepén a hangversenyek mellett flashmobok, kiállítások, filmklub, ifjúsági műsorok és váratlan, különleges helyszíneken megszólaló zenekarok népesítik be a tereket, utcákat. A fesztivál középpontjában a billentyű áll, melynek ezer arca mutatkozik be a négynapos zeneünnepen.

Minderről szerda késő délelőtt, sajtótájékoztatón beszéltek a szervezők. Itt elhangzott, a Filharmónia Magyarország Nkft. idén nyolcadik alkalommal rendezi meg a hagyományos őszi fesztiválját, a Zeneszüretet, mely az országban egyedülálló egységében és hangulatában mutatja meg a zene életteli, örömre hívó természetét.

Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország NKft. ügyvezetője elmondta, a Zeneszüret Fesztivál egyik kiemelt rendezvényeként a verista szerzők – Boito, Catalani, Giordano, Leoncavallo, Mascagni, Ponchielli – műveiből összeállított, tartalmas operagálát hallgathat meg a közönség a Magyar Állami Operaház előadásában, Kocsár Balázs főzeneigazgató vezényletével. A Verista operagálát megelőzően a Prológus által jobban megismerhetik az est folyamán elhangzó műveket, melyről az Operaház művészei beszélgetnek.

Az idei zeneszüret igazi kuriózumot is tartogat: Sigmund Groven szájharmonikajátéka találkozik Szamosi Szabolcs orgonajátékával. A Sípok párbeszéde című előadáson az orgona és a harmonika hangja fonódik össze Kéméndi Tamás és Kovács Szilárd előadásában, Kéméndi Tamás harmonikaművész és Gráf Vivien énekes pedig egy népzenei világkörüli utazásra invitálja a hallgatóságot.

A fesztivál állandó programjai között szerepel a Fókuszban a harmonika című kiállítás, a Filmklub, a Filter Jegybárban megrendezett MikroHangversenyek, valamint városszerte olyan helyszíneken találkozhatunk a klasszikus zenével, ahol nem is számítunk rá a Zenelépcső program keretein belül - közölték a szervezők. A Zeneműhely is tárt karokkal vár mindenkit, akik belekukucskálnának a harmonika rejtelmeibe és felépítésébe. Itt ugyanis azt is megmutatják, miként lehet szétszedni, majd összerakni, hangosítani és megszólaltatni a hangszert.

A Zeneszüreten a legkisebbek és a kisgyerekes családok is megtalálják a számításaikat a családi napon. A fesztiválon a Pécsett szerkesztett, idén 60 éves Jelenkor folyóirat múltjával is ismerkedni lehet egy kötetlen beszélgetés keretében.

A Zeneszüret Fesztiválra jegyek válthatók a Filharmónia Magyarország jegypénztáraiban, a Kodály Központban (Pécs, Breuer Marcell sétány 4., +36 72 500 300) és a Filter Jegybár (Pécs, Színház tér 2.), az ismert jegyirodákban, a www.jegymester.hu oldalon, valamint koncertek előtt a helyszínen. További információ a fesztiválról a www.filharmonia.hu oldalon.