Gyémánt és arany: Karikó Katalin találkozása Zoránnal

2021. május 9. 13:53 2021. máj. 9. 13:53

Az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztésében főszerepet játszó biokémikus Kadarkai Endre Világtalálkozó című rádióműsorában találkozott gyerekkori ideáljával, Zoránnal. A világhírűvé vált biokémikus felidézte, hogy az iskolai évek alatt, amikor el volt keseredve valamiért, mindig Zorán Gyémánt és arany című dalát hallgatta, hogy erőt merítsen belőle. A számot tartalmazó Ezek a fiatalok című lemezt pedig Amerikába is magával vitte 1985-ben, és ott is elővette, amikor segítségre volt szüksége.

„A kísérletek jól mentek, csak néhányszor megszűnt az állásom, nem is olyan kellemes körülmények között. Amerikában egyszer kitoloncolás tárgyává is váltam, amikor megtudta a főnököm, hogy egy másik egyetemről kaptam ajánlatot, és oda akarok menni” – mondta a Klubrádió műsorában Karikó, hozzátéve, hogy az ilyen csalódásokkor nagy segítség volt számára a Zorán-dal. Felidézte az ominózus sorokat sportoló lányának is, aki később olimpiai bajnok lett: „Vagy tán épp a cél előtt/ Tűnik úgy, most fogytán van erőd/ S te mégis továbbmész”.  A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!   

A Zorán-dalhoz fűződő viszonyáról Karikó a New York-i székhelyű Lifestyle magazinban mesélt először, ahol természetesen nem a zenei ízlése, hanem a vakcinafejlesztésben játszott szerepe miatt készítettek vele interjút. A cikket Zoránnak is átküldte egy ismerőse, akinek ez nagyon jólesett, mert pályája elején ő is dédelgetett álmokat a külföldi befutásról. Sosem gondoltam volna, hogy egyszer egy teljesen más irányból mégiscsak megjelenik a nevem egy ilyen rangos amerikai újságban” – mondta Zorán. 

A műsorban Karikó elmondta azt is, mennyire meglepő volt számára a rázúduló figyelem, és hogy milyen sokan kérnek tőle interjút. Próbálja ezt a figyelmet a többi kutatóra irányítani, akiknek a munkájára épített az élete során, illetve a kollégákra, akikkel együtt dolgozott, és akik támogatták.  A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!   

Forrás: Klubrádió