Határtalan kultúra - Magyarország és Horvátország közös kulturális termékeinek fejlesztése

2022. április 13. 12:15 2022. ápr. 13. 12:15

A dél-dunántúli régió nemzetközi szinten is kiemelkedően sok kulturális kincset rejt. Bár a kultúra határtalan, mégis sokszor nehezítik a környező országok kínálatának megismerését a nyelvi korlátok vagy az információk hiánya. Ezeket az akadályokat szeretné áthidalni egy magyar-horvát együttműködés, amelyhez kapcsolódóan április 12-én nemzetközi kerekasztal-beszélgetést tartottak a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben.

A Zsolnay Örökségkezelő NKft. által szervezett beszélgetésen magyar és horvát szakemberek vettek részt, elsősorban a kulturális szektort képviselve. A találkozó fő célja egy erős, jól működő kapcsolati rendszer kiépítése a magyar és horvát Baranya megye között, melyből mindkét fél profitálhat.

A megbeszélés a „Nemzetiségek, mint hidak a közösségek között” című INTERREG projekt keretében zajlott. A Magyarország és Horvátország közös kulturális termékeinek fejlesztése című kerekasztal-beszélgetésen a részt vettek: a pécsi, siklósi, mohácsi, versendi, beremendi, szalántai Horvát Önkormányzatok képviselői, a horvát Baranjai Magyar Önkormányzatok képviselői, valamint mindkét oldalról a kulturális szereplők. A megszólalók között szerepelt az Eszéki Nemzeti Színház intendánsa, Dražena Vrselja, illetve az Eszéki Kulturális Központ igazgatója, Ivan Kristijan Majić.

A  magyar oldalt Fekete Valéria, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. vizuális művészeti vezetője és Csordás Kata, DDTG Duna Fejlesztő Transznacionális Csoport Nonprofit Kft. projektmenedzsere képviselte. Az eseményen részt vettek továbbá az Eszék-Baranya Megyei Turisztikai Közösség, a Pécsi Horvát Önkormányzat és az eszéki Horvátországi Magyarok Demokratikus Szövetségének tagjai is.  

A projekt – mely 2020 szeptemberében indult és 2022. június 30-ig tart – az Európai Unió támogatásával, hazai társfinanszírozásban a Magyarország-Horvátország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében valósul meg, tervezett költségvetése összesen 200.000 euro.

A projekt fő célja a kommunikáció és az információáramlás növelése, együttműködési hálózatok kialakításával a határmenti régióban; ugyanis annak ellenére, hogy számos projektet hajtott végre Pécs és Eszék közösen, a tapasztalatok azt mutatják, hogy az információáramlás a határ két oldala között még mindig nagyon alacsony.

A hálózatépítés és az információcsere alacsony szintje nagyrészt a két ország között meglévő nyelvi akadályoknak köszönhető. Még ma sem tudják az érintett szereplők, hogy a határ menti területeken melyik helyi/regionális médium, kulturális intézmény milyen területekkel, kulturális eseményekkel/tevékenységekkel foglalkozik. A projekt partnerek ezeket a határokat kívánják lebontani a szektorok közötti átláthatóság növelésével, a kisebbségi szövetségek és a média kommunikációs katalizátori szerepének aktivizálásával, ezzel is elősegítve a határ menti régióban a multikulturális örökség terjesztését.

A pályázati program keretein belül a fenti eseményhez hasonló szakmai kerekasztal beszélgetéseken túl több olyan rendezvény is megvalósult, melyek a nemzetiségek hagyományaira épülnek, illetve a nemzetiségektől független programok népszerűsítésére is sor került a határ mindkét oldalán, ezáltal ösztönözve a határokon átívelő mobilitást. A projekt záró találkozóját a Pécsi Horvát Önkormányzat szervezi májusban.

A program vezető koordinátora az Eszék-Baranya Megyei Turisztikai Közösség, melynek együttműködő projektpartnerei a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. és a Pécsi Horvát Önkormányzat. 

„A projekt az EU támogatásával a Magyarország-Horvátország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében valósul meg.”