Hivatalos: mától tényleg szabad a tangó, bárhol, bármikor!

2021. szeptember 23. 12:33 2021. szept. 23. 12:33

Ahogyan arról a napokban a Pécsi STOP is hírt adott 1922-ben Pécs Szabad Királyi Városában betiltották a tangót. Mivel a rendeletet jogilag sohasem vonták vissza, az elméletileg máig is érvényben volt. S tényleg csak máig, ugyanis a tiltó rendelet 100. évfordulójához közeledve a pécsi közgyűlés hivatalosan is megsemmisítette a tilalmat, az argentin követ társaságában. 

A mai, szeptember 23-i Tangó Ünnep tehát azzal indult, hogy a délelőtt folyamán, a Városháza közgyűlési dísztermében, Péterffy Attila és Hernán María Patiño Mayer argentin nagykövet, a képviselőtestület, illetve a meghívott vendégek előtt aláírtak egy szándéknyilatkozatot, ami most újra, hivatalosan is lehetővé teszi városunkban a tangó korlátozásmentes gyakorlását. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!   

Az eseményen - melyen lapunk munkatársa is jelen volt - Péterffy Attila polgármester azt mondta, hogy az Argentínában megszületett tánc sokak szerint látszólag ártatlan és nincs benne semmi különös, de valójában benne van minden, ami emberré tesz bennünket.

Elmondása szerint az elődeink pontosan emiatt tartották veszélyesnek, és tiltották be azt, a helyi polgároknak hála viszont sikertelenül. A tiltás később persze enyhült, de az akkor hozott határozat mégis fennmaradt. 

 

Péterffy Attila továbbá kiemelte, hogy ezen dokumentum aláírása csak egy szimbólum, amely érzékelteti, hogy Pécs nyitott, szabad és sajátja mellett az egyetemes kultúrára is büszke város. Hiszen a tangót a világon mindenhol kedvelik, szeretnénk ha ez a tánc a város amúgy is színes kulturális palettáját gazdagítaná - mondta a polgármester. 

Az eseményen készült videónkat itt lehet visszanézni: 

 

 

Hernán María Patiño Mayer, argentin követ a szándéknyilatkozat aláírását megelőzően röviden összefoglalta a tangó születésének történetét, melynek kapcsán úgy fogalmazott: a tangó a férfiak és nők közötti kapcsolatokra vonatkozó elnyomó normák által befolyásolt erkölcsi szokások liberalizálódása által keletkezett vákumot töltötte be.

Kiemelte, a táncot akkor joggal tekintették az illegális szerelem, a prostitúció, valamint az alvilág megnyilvánulásának, hiszen kvázi fricskát mutatott a változásnak ellenálló társadalmaknak. 

Tehát mától tényleg szabad a tánc Pécsett, a mai Tangó Ünnep ennek kíván áldozni. Alább mutatjuk a részletes programkínálatot: 

17.00 Tangó show a Pécsi Napok nagyszínpadán a Tango Harmony Budapest zenekarral - Széchenyi tér - A koncert kizárólag védettségi igazolvánnyal látogatható.

17.30 Tangó táncház - közös táncolás a közönséggel, tánctanítás - A tánc kizárólag védettségi igazolvánnyal látogatható.

Közreműködik a Club Cubano tánciskola Vágási Barbara és Kutni Balázs vezetésével, a PTE Táncoló Egyeteme és PTE Táncegyüttese Bánkyné Perjés Beatrix projektvezető, táncpedagógus vezetésével, valamint a Vecsési Tangó Stúdió.

18.00 Milonga a Széchenyi téren a Tango Harmony Budapest zenekarral - 

A koncert kizárólag védettségi igazolvánnyal látogatható.

20.00 Ezerarcú tangó - Széchenyi tér Tangó-muzsika a nagyszínpadon
Világzene-komolyzene-jazz műfajok keveredésével létrehozott könnyed Piazzolla-est - A koncert kizárólag védettségi igazolvánnyal látogatható.

18.00 Magyar–argentin kapcsolatok a XXI. században - Művészetek és Irodalom Háza
Előadás és kerekasztal beszélgetés, PTE, Pécsi Kodály Zoltán Gimnázium, diplomaták, civilek. A program regisztráció köteles. Regisztrálni az info@pmh.hu email címen vagy a +36 72 510 628-as számon 9 és 17 óra között lehet.

20.00 Magyar–argentin meccs vetítése - Művészetek és Irodalom Háza, Breuer Marcell terem. 1978, Argentina – Magyarország 2:1, majd játékos beszélget szakkommentátorral. Kereki Zoltán volt válogatott csapattag + Nimmerfroch Ferenc újságíró.

A program regisztráció köteles. Regisztrálni az info@pmh.hu email címen vagy a +36 72 510 628-as számon 9 és 17 óra között lehet. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!   

Szerző: Pécsi STOP 

Címlapkép: Illusztráció, Freepik