Idén is különleges orgonakoncertekkel hívogat a Filharmónia Magyarország

2020. január 31. 13:05 2020. jan. 31. 13:05

Öt különleges orgonakoncertet rendeznek idén Pécsett a Pécsi Egyházmegye és a Filharmónia Magyarország szervezésében, a hangversenyek különlegessége lesz, hogy a hangszerek királynőjét együttesek, kórusok egészítik majd ki.

Minderről Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója és Kovács Szilárd orgonaművész, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar orgona, zeneelmélet, analízis, transzponálás és partitúra-játék tanára beszélt a sorozatot indító pénteki sajtótájékoztatón a pécsi Dóm Kőtárban.

"Az egyik öröme és izgalma az orgonának, hogy nincs két egyforma belőle, az apróbbakban csak néhány száz sípból állnak, a közepesekben már több ezer síp található, a nagyokban pedig még ennél is több"

- mondta Szamosi Szabolcs, hozzátéve, nincs még egy olyan hangszer, melybe fizikailag bele lehet menni. A pécsi bazilikának több mint 5000 sípja van - jegyezte meg.

Fotó: Pécsi STOP

 Az Angster-bérletre rátérve arról beszélt,  az előadásokkal ebben az évben is az a céljuk, hogy a világ egyik legkülönlegesebb hangszerét, annak képességeit újabb és újabb formában mutassák meg a közönségnek. Kiemelte: a bérlet idei különlegessége, hogy kiváló orgonaművészek közreműködésével együttesekkel, vendégművészekkel és kórusokkal szólal meg az orgona.

Az Angster-bérlet nyitókoncertjén, március végén Martin Baker, a londoni Westminster-katedrális orgonaművésze és zeneigazgatója vendégszerepel a pécsi bazilikában. A művész koncertorgonistaként világszerte elismert muzsikus. Április 7-én a 2019-es Angster bérlet elmaradt koncertjét pótolják a Bazilikában. A koncerten változatlan felállásban, fantasztikus műsorral várja a közönséget Szamosi Szabolcs orgonaművész és Várdai István csellóművész. 

Pünkösdkor a néhány éve már a városban vendégeskedő vatikáni Sixtus-kápolna kórusa lép fel a pécsi székesegyházban. Akkor lesz a Filharmónia Magyarország Con Spirito Egyházzenei Fesztiváljának központja Pécs.

Fotó: Pécsi STOP

Nyáron az Orgonák éjszakája keretében több mint száz program várja a közönséget országszerte - folytatta Szamosi Szabolcs. Felidézte: 2019-ben számos teltházas koncertet tartottak az első alkalommal megrendezett esemény rendezvényein, így abban bíznak, idén is népszerűek lesznek a programok. Pécsen és több tucat városban emellett augusztusban újra jelentkezik OrgonaPont sorozat.

Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész fellépésével folytatódik az Angster-bérlet sorozata szeptemberben. A művész a Kodály Filharmónia Debrecen rézfúvósaival lép fel a baranyai megyeszékhely bazilikájában. Stephan Pollhammer az Óbudai Danubia Zenekarral közösen ad koncertet novemberben. Kovács Szilárd orgonaművész és a Pécsi Bazilika Mozart Kórusa egy karácsonyi hangulatú koncerttel zárja az évadot és az évet decemberben.

A koncertekről, programokról további tájékoztatás és jegyinformációk találhatók a www.filharmonia.hu oldalon.
 

Forrás: Pécsi STOP/MTI