Jövő héten is elképesztő programokkal vár a Zsolnay Negyed

2021. július 30. 12:40 2021. júl. 30. 12:40

A Zsolnay Kulturális Negyed hétről hétre izagalmasabbnál izagalmasabb programlehetőségekkel várja az odalátogatókat. A jövő heti kínálatból mazsolázunk most:

Pirogránit Esték: Somogy táncház
Időpont: augusztus 5. 21.00   
Helyszín: Zsolnay Negyed – Pirogránit udvar
A népi kultúra tánc- és zenei vonalával ismerkedhetünk meg a táncházban. Igazi hangszerrepertoárt hallhatunk: hegedű, kürtöshegedű, brácsa, nagybőgő, kecskeduda, citera, tekerőlant, koboz, doromb, tamburica, tamburabrácsa, ütőgardon, tapan, és különböző pásztorfurulyák is megszólalnak. Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!  

Fények / ritmusok
Lucien Hervé és Rodolf Hervé fotókiállítása
Időpont: augusztus 5. – október 4. Kiállításmegnyitó: augusztus 5. 18.00
Helyszín: Zsolnay Negyed – m21 Galéria
Átlényegíteni az anyagot, lendületbe hozni az elemeket, a zene ritmusára rendezni a világ bármely elemét. A magyar származású, Franciaországban élt Lucien Hervé (1910-2007) és Rodolf Hervé (1957-2000), apa és fia fotográfiái felfejtik a valóság rétegeit, kitágítják az érzékelést, a felfedezés élményét adják. A tárlat egyikük elmélyülései nyomán született egykori kiállításait idézi és a részletek párbeszédének költőiségébe invitál.
Rodolf fotója határfeszegetés, a sajátjáé, a valóságé, az Életé. Minden képe felráz, vagy megrázó. Kezében az anyag elveszítette realitását, jellé, költészetté vált. Hervé a szakrális vagy profán épületekben egyaránt az emberi teremtő szellemet kereste. A fény által átlényegített építészeti elemekben sikerült megragadnia a kifejezésnyelvet, mely évezredek kultúráit köti össze. Fotóik hol csendjükkel, hol egy kiáltással rendítenek meg. Egy család, két nyelv, végtelen számú variáció. Hol kezdődik és hol ér véget a valóság?
A kiállítás kurátora: Gebauer Imola

Hild Kultudvar: Swing Ladies
Időpont: augusztus 7. 19.00
Helyszín: Művészetek és Irodalom Háza – Hild udvar
Zenei utazás a 30’-as 40’-es évek Amerikájába 3 csodás pécsi hölgy segítségével.
1920. Amerika. Flapper lányok. Frank Sinatra. Bubi frizura. A nagy Gatsby. Hangos filmek. Partyk. Charleston. Jazz clubok. Rádió. Ella Fritzgerald. Gramofon. Hollywood. Fred Astaire és Ginger Rogers. Szesztilalom. Tánc. Show. Swing. Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!  

Címlapkép: Zsolnay Negyed, Pixabay