Két év után újra itt Sziget: nyitás előtt bejártuk a helyszínt

2022. augusztus 9. 19:11 2022. aug. 9. 19:11

Két év kényszerpihenő után holnap elstartol a Sziget fesztivál, amelyből idén lecsíptek egy napot, de még így is Európa leghosszabb bulijának számít. Kádár Tamás a fesztivál keddi sajtóbejárásán beszámolt arról, hogy a 2019 után újra megvalósuló, immár 28. Sziget szerdai, pénteki és szombati napja máris csaknem telt házas. Mutatunk pár fotót amit a keddi sajtóbejáráson készítettünk.

A Sziget Fesztivál területére egyébként már kedden több ezren kiköltöztek – idén 103 országból érkeznek vendégek, és 54 ország művészei készülnek különféle zenei vagy egyéb művészeti produkcióval. Látogatók jönnek szerte Európából, a legtöbben – a hazai vendégek mellett – Hollandiából, Nagy-Britanniából, Írországból, Franciaországból, Németországból és Olaszországból, de az idei statisztika szerint vásároltak jegyet Dominikáról, a Salvadori Köztársaságból, Japánból, Brazíliából és Ausztráliából is. 

 

Kádár Tamás főszervező mutatta be a Sziget újdonságait.

 

 

A buli még nem indult el, de a beköltözők már sorban állnak a bejárat előtt.

 

A nemzetközi fellépőgárda is színes képet mutat: a legtöbb fellépő – a magyarok után – Nagy-Britanniából érkezik, majd francia, német, olasz a produkciók sorrendje, de lesz fellépő a Zöld-foki Köztársaságból, Indiából és Szenegálból is. Naponta több mint 150 koncert, előadás és egyéb program, a hat nap alatt mintegy ezer produkció mutatkozik be az 53 programhelyszín valamelyikén, a műfajok széles skáláját járva végig: a különböző zenei stílusok mellett többek között lesz cirkusz, nagy- és bárhol felbukkanó sétáló utcaszínház, stand-up és kabaré, tánc, filmvetítés és vurstli is.

 

Holnaptól itt már több ezer fesztiválozó tombol majd.

 

A keddi bejáráson a nagyszínpad művészpihenőjét is megmutatták a sajtónak, ahol 17 öltözőkonténert állítottak fel, és a sztároknak munkára és kikapcsolódásra is kialakítottak külön területet. A nagyszínpadon, amely közel nyolc napig épült, már az utolsó simításokat végzik, ehhez egyébként a korábbi évekhez képest ezúttal – kétoldalt és a keverőállvány hátulján – jóval nagyobb kivetítők tartoznak. Ez a fesztiválváros legnagyobb építménye a maga háromezer négyzetméteres területével és ötszáz négyzetméteres játékterével. A legnagyobb sztárokat felvonultató helyszínen egy négyszáz négyzetméteres LED-fal teszi teljesebbé a képi világot, és mintegy kétszáz intelligens, nagy teljesítményű, ultramodern lámpa biztosítja a tökéletes látványt. 

 

A Nagyszínpad mögötti legendás backstage.

 

A Nagyszínpadon olyan headlinereket vonultatnak fel melyek friss lemezanyagaikat hozzák el. A Kings of Leon tavaly márciusban rukkolt elő új lemezével, ezzel pótolja 2020-ban elmaradt szigetes koncertjét, csakúgy, mint Dua Lipa, aki a tavalyelőtt megjelent, majd Grammy-díjat nyert lemezét hozza el, és nem mellesleg toronymagasan vezeti a látogatók kívánságlistáját. Ezeket az új anyagokat a mostani turnékon hallhatja majd először a közönség, például a Szigeten. Az Arctic Monkeys szintén új hanganyagot ígér és nagy várakozás előzi meg Justin Bieber koncertjét is. A Nagyszínpad további fellépői között lesz Calvin Harris, Tame Impala, Bastille, Stromae, Lewis Capaldi, Sam Fender és a friss Grammy-díjas Rüfüs Du Sol.

 

A legnagyobb sztárok idén is a Nagyszínpadon lépnek fel. 

 

A szervezők környezetvédelmi elköteleződése továbbra is töretlen. A Green Sziget idén új elemekkel bővül: a látogatók például hozzájárulhatnak egy szén-dioxid-kompenzációs erdő kialakításához, ha a jegyük mellé vásárolnak egy fát. A rendezvényen továbbra is repoharat és lebomló étkészletet használnak, és a fókuszt a keletkező hulladék visszagyűjtésére helyezik. A környezetvédelemhez tartozik, hogy a Sziget egy területét, nagyjából a III. kerület szomszédságában húzódó galériaerdő menti részt az ott lévő védett flóra miatt lezárják a közönség elől, igazodva a főváros és a WWF által végrehajtott természetvédelmi területté történt átminősítéshez. 

 

Az ökotudatosság jegyében a Duna vizével locsolják a Szigetet.

 

A fesztivál camping területét már ellepték a beköltözők, a legjobb helyekért. 

 

Ne maradj otthon, de ha mégis...

A Sziget idén is kihagyhatatlan lesz, de aki valamiért nem tud jelen lenni, természetesen több koncertet is követhet a Sziget streaming felületein a Coca Cola jóvoltából.

 

Forrás: Pécsi Stop 

Szerző: Bogos Csaba