Kétséges a 2021-es Sziget Fesztivál – átmenetileg a magányos időseken segítenek

2020. december 17. 08:35 2020. dec. 17. 08:35

A Fesztivál Önkéntes Központ és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat együttműködésében az ünnepek alatt is folytatják azt a közös programot, amit a tavaszi járványidőszak miatt indítottak a magányos idősek megsegítésére.

Gerendai Károly egyelőre nem mondható bizakodónak a Sziget Fesztivál jövőjét illetően. A szokásos menterend szerint, októberben már javában zajlik az internetes jegyfoglalás, idén viszont „el se tudtuk indítani a 2021-es Sziget jegyelővételét, jövő február-márciusig nem is lesz értelme elindítani, mert senki sem tud semmit előre a nyárról. Nagy kérdés, hogy akkor szabad-e egyáltalán belevágni egy több mint tízmilliárdos költségvetésű rendezvénybe" – nyilatkozta a vállalkozó, aki a fesztivállal kapcsolatos többségi tulajdonrészét már három éve eladta egy brit-amerikai befektetőcégnek, de nem számolta fel a Sziget-branddel kapcsolatos minden érdekeltségét.

Hozzátette, ő maga eddig félmilliárdot bukott különböző érdekeltségein keresztül a járványhelyzet következményei miatt.

A fesztiválszervező iroda egyelőre karitatív tevékenységgel igyekszik fenntartani a márkanevük pozitív fennmaradását: a „Hogy tetszik lenni?” keretein belül magányos időseket és lelkes önkénteseket kötnek össze, hogy telefonos kapcsolattartással csempésszenek egy kis törődést és örömet egymás életébe az ünnepek alatt. A program a Fesztivál Önkéntes Központ és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat együtműködésében jött létre még a koronavírus-járvány első, áprilisi hullámának idején. A pandémia alatt több mint 100 párost kötött össze a program, ezzel enyhítve az időskori izolációt, és segítve a veszélyeztetett korcsoport otthonmaradását.

Mivel idén télen, a második hullám eljövetelével, az átlagosnál is kritikusabb helyzetben vannak azok, akik magányosan töltenék a szeretet ünnepét, a program szervezői úgy döntöttek, hogy újra megnyitják a jelentkezési felületüket, és várják a segíteni vágyó jelentkezőket.

„Az ünnepek alatt mindenki szeretne egy kicsit segíteni, de idén ez is nehézkesebb. Sokkal kevesebb önkéntes lehetőség érhető el a biztonsági korlátozások okán, de a Hogy tetszik lenni? egy könnyen hozzáférhető és kényelmes opció az önkénteskedni vágyók számára, hiszen a hívásokat a világból bárhonnan, az otthonukból bonyolíthatják le. Bízunk abban, hogy a programmal az Iskolai Közösségi Szolgálatot teljesítőknek is segítséget tudunk nyújtani, hogy a megváltozott körülmények miatt ne kerüljenek hátrányba” – nyilatkozták a program szervezői.

A jelentkezés és a felkészítés online zajlik, mindössze a Fesztivál Önkéntes Központ honlapján szükséges ehhez regisztrálni (www.fesztivalonkentes.hu), pár egyszerű kérdés megválaszolásával. Ezt követően egy szakemberek által összeállított oktatóanyagot kell elsajátítania a jelentkezőknek, majd egy online beszélgetés keretein belül tisztázhatnak minden felmerült kérdést. Ezeknek a lépcsőfokoknak köszönhetően, teljes magabiztossággal és kételyek nélkül tudják elindítani az első hívást.

Azoknak az időseknek, akik szeretnének részt venni a programban a Magyar Máltai Szeretetszolgálat tart fenn egy ingyenesen hívható telefonszámot, ezen keresztül regisztrálhatnak a programba, az önkéntesek pedig a fesztivalonkentes.hu oldalon kapcsolódhatnak be a segítő programba. 

Forrás: Hírklikk, Szerző: Harkai Péter 

Címlapkép: Illusztráció