Kínai vendégzenekarral nyitja a Beethoven-évet a Pannon Filharmonikusok

2020. január 9. 16:55 2020. jan. 9. 16:55

Idén lesz 250 éve, hogy Ludwig van Beethoven megszületett, így 2020 a komolyzenében a zeneszerzőről fog szólni. Pécsen a jubileumot a Kínai Filharmonikus Zenekar vendégjátékával nyitják. 

A Pannon Filharmonikusok sajtóközleménye szerint 2020-ban ünneplik a világon Ludwig van Beethoven zeneszerző születésének 250. évét, ebből az apropóból az év folyamán többször is lehet majd hallani Beethoven szerzeményeit a Kodály Központban. Ráadásul nemcsak a Pannon Filharmonikusok fognak előadni, 2020-ban több vendégzenekart is fogadnak majd.

A Beethoven év programsorozatát január 13-án a Kínai Filharmonikus Zenekar vendégjátéka nyitja, a hangversenyen a tehetséges ifjú kínai zongoracsillag, Serena Wang Beethoven C-dúr zongoraversenyét játssza el, és az est során Guo Wenjing bambuszfuvola-versenye is felcsendül, melynek különleges hangszerét Wei Sijun szólaltatja meg.

A keleti kultúra iránt érdeklődőket a hangverseny előtt 17 órától a Konfuciusz Intézet várja, akik segítségével a lámpakészítést, a kalligráfiát, a kínai csomózást, papírtányér festést vagy a szilvafa virágának festését tintafújással lehet kipróbálni.

Január 18-án a Kodály Központban Hősök című hangversenyen Beethoven III. (Eroica) szimfónia című darabját lehet meghallgatni a Pannon Filharmonikusok előadásában, akiket Gilbert Varga vezényel.

"Pécs zenekara hosszú évek óta rendszeres fellépője a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar maraton sorozatának, mely az idei évben sincs másként. A február 2-i esemény középpontjában természetesen Beethoven áll, akitől Vass András állandó karmester vezetésével a III. Leonóra nyitányt és a gyönyörű VIII. szimfóniát játssza el a közönségnek a Pannon Filharmonikusok. 

Az együttes Művészbejáró néven futó kamarasorozatának előadásain ebben az évadban a közönség megismerheti, hogy Astor Piazzollának mit jelentett az ősz, a tél, a tavasz vagy éppen a nyár. A művészek mind a négy alkalommal az argentin zeneszerző Négy évszak Buenos Airesben művéből hoznak el egyet-egyet a közönségnek. A program azonban mindig kiegészül a fellépők más kedves darabjaival. Természetesen Beethoven sem maradhat ki a sorból, akitől március 19-én Esz-dúr szeptett I. tételét adják elő a PFZ zenészei"

- olvasható a közleményben.

Április elsején Pannon Filharmonikusok az elsősorban az egyetemista korosztályt célzó angol nyelvű sorozatában (Classical Chill Out) bálteremmé alakítja a Kodály Központot (azaz nem lesznek széksorok), így körasztalok mellett lehet élvezni a művészetet. Ráadásul ezen az alkalmon a Pécsi Tudományegyetem vállalkozó szellemű hallgatói és oktatói is megmutathatják a tehetségüket a "Játsszunk együtt Beethovent!" különleges eseményen.

"A jelentkezőkből, akik három Beethoven mű közül választhatnak, meghallgatás során választják ki azokat, akik színpadra lépnek. Április 1-jén az Egmont-nyitány, a VII. szimfónia II. tétele és a VIII. szimfónia II. tétele" az egyetemi polgárok és a PFZ zenészeinek közreműködésében hangzanak majd el.

Június 16-án Rajnai Martin fiatal dirigens a Pannon Filharmonikusokat vezényli a Zeneakadémián a diplomahangversenyén, amelyen "Bartók Béla és Liszt Ferenc egy-egy műve mellett Beethoven III. Esz-dúr, (Eroica) szimfóniája került be a műsorba."

A Pannon Filharmonikusok Zenekar az év további részében is készül Beethoven-művekkel a nagyközönség számára, ám ezekről bővebb információkat majd csak tavasszal, az új évad műsorának megjelenésekor lehet többet tudni.

Forrás: Pécsi STOP/Pannon Filharmonikusok