Krasznahorkai, Ernelláék Kisharsányban, cicasellő - ajánló az Ördögkatlanra I.

2017. július 27. 08:16 2017. júl. 27. 08:16

Augusztus 1. és 5. között tartják meg a Szársomlyó lábánál a 10., jubileumi Ördögkatlan fesztivált, ahol ér nem normálisnak lenni. Szubjektív programsorolónk elő részében irodalmi beszélgetéseket, kiállításokat, filmeket ajánlunk.

Az irodalom visszavág

Augusztus 2-án a Vylyan teraszon délután kettő órától Kiss Tibor Noéval beszélget Ágoston Zoltán, a Jelenkor főszerkesztője. Aznap Nagyharsányban az Aralica Ibero Haciendán délután 4 órától P. Horváth Tamás beszél a Pécs-trilógia második kötetéről, az Öt toronyról, a Zsolnay-család és a baranyai megyeszékhely kapcsolatáról is szó esik. A beszélgetést a Pécsi Magyar-Spanyol Társaság elnöke, Deák Máté vezeti.

Délután 5 órától a nagyharsányi Narancsligetben a Katlan egyik díszvendége, a Kistehén zenekarból ismert Kollár-Klemencz László koncertezik irodalmian.

Augusztus 3-án 12:30-kor Nagyharsányban a Pécsi Bölcsész Udvaron Milbacher Róbert dramatizálta Arany János A nagyidai cigányok című művét. Felolvasószínház lesz, a pécsi irodalom tanszék oktatói mellett Beck Zolival és Beck Zazával. Ugyanitt 14:30-tól kerekasztal-beszélgetés a műről.

A Vylyan teraszon délután 2 órától Térey Jánossal beszélget Görföl Balázs, Jelenkor szerkesztője. Ugyanitt 16:30-tól Peer Krisztián 42 című új verseskötete kerül a terítékre, Hajduk Károly és Kárpáti Pál közreműködésével. 18 órától Háy János olvassa fel új verseit.

Kisharsányban a Kovács udvarházban 21:30-tól a Pesti Magyar Színiakadémia másodéves hallgatói tartják Matematika címmel beszédvizsgájukat, ami slam poetry egyébként. Herczeg Adrienn és Színész Bob is feltűnik.

Augusztus 4-én délután kettőtől a Vylyan teraszon Háy János lesz ismét, most vele beszélget Bérczes László, nem pedig fordítva, mint 2008-ban. Ugyanitt 3 órától Petri György-est, Pál András és Rozs Tamás közreműködésével, a rendező Valcz Péter.

Nagyharsányban a Pécsi Bölcsész Udvaron 16:30-tól Euripidész Hippolütosz című drámáját elemzik és játsszák Karsai György klasszika-filológussal és színháztörténésszel.

Augusztus 5-én a Vylyan teraszon délután kettőtől a Katlan egyik idei díszvendégével, Krasznahorkai Lászlóval Keresztury Tibor beszélget, az író felolvas új regényéből is.

Ugyanitt négy órától Temetés az Ebihalban címmel Keresztury Tibor és Víg Mihály ad elő arról, hogy "mi az isten zajlik itt, és hogy van-e élet a víg végnapok után."

Este héttől már szokásosan Kövér András "Kövi" és csapata nyomja a slam poetryt.

Az irodalmi programokról bővebb információkat itt lehet találni.

Szemcsemege

A kisharsányi Kovács udvarházban Kaszás Attiláról nyílik kiállítás a fesztivál ideje alatt. Ugyanitt a váci börtön fogvatartottjairól Bentlakók címmel is látható egy portrétárlat augusztus első hetében.

A Vylyan teraszon az ismert táncművészről, Pina Bauschról nyílik tárlat.

Nagyharsányban augusztus 2-án 10 órától a Narancsligetben Királyok és keresztek címmel Németh Levente grafikus mutatja be képeit és képregényeit, de a Piszkos Fred, a Kapitány alkotója és producere, a Kittenberger-képregény két alkotója és még sokan mások is vendégeskednek majd.

Nagyharsányban a faluközpontban falra kerül a fesztivál két fővédnökének, Törőcsik Marinak és Cseh Tamásnak is a képmása a fesztivál alatt.

Bár kiállítás, de irodalom is: augusztus 2-án nyit 10 órakor a VERSengő ürgeKÉPEK kiállítás (az ürge az év emlőse), ehhez kapcsolódóan pedig felkértek tíz kortárs költőt, hogy Petőfi sándor Arany Lacinak verse után szülessenek újabbak az ürgéről. A költők: Babiczky Tibor, Demény Péter, Finy Petra, Gryllus Vilmos, Ijjas Tamás, Kiss Judit Ágnes, Lackfi János, Molnár Krisztina Rita, Szabó T. Anna, Tóth Krisztina. a versekről gyerekrajz-pályázat készült, ennek legjobbjait lehet látni a tárlaton.

Villánykövesden a pincesoron Cseh András a netfüggőkről festett képeit lehet látni, Töttös Kata és Wahorn András pedig többek közt a Balatoni cicasellő, Jön a madár, Madárbarát nő, Szomjas varjú, A kést síró lány című képeit mutatja majd be.

Nagyharsányban a Pécsi Bölcsész Udvarban Baksa-Soós Attila Rocklitera című kétkötetes művének képanyagából nyílik kiállítás a fesztivál alatt.

Ugyanezen a helyszínen lehet megcsodálni a pécsi bölcsészkar két legendás periodikájának (De Facto és a PécsiBölcsész) a címlapjaiból és más egyebekből álló kiállítását. Kortörténet bölcsésznézetből, megéri.

Both Miklós udvarában Nagyharsányban az ismeretlen Ukrajnát lehet megcsodálni a kiállított fotókon.

A fesztivál ideje alatt elérhető kiállításokról bővebben ezen a linken lehet olvasni.

Mozi-mozzanatok

Filmekből idén sem lesz hiány az Ördögkatlan ideje alatt, a Vylyan teraszon Malter Filmfesztivál néven rövid- és kisfilmek lesznek láthatóak, augusztus 5-én 17:30-tól Enyedi Ildikó díjnyertes filmje, a Testről és lélekről nézhető meg. A részletes programért ide kell kattintani.

Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című, többszörös díjnyertes filmjét több helyszínen is el lehet csípni az Ördögkatlan alatt: augusztus 2-án Villánykövesden a Vincze kocsmában vetítik 17:30-tól, augusztus 3-án pedig Kisharsányban a Kovács udvarházban lehet beülni a filmre. 4-én 20:30-tól Nagyharsányban Both Miklós udvarában látható a film, 5-én pedig 16 órától Beremenden a Kovácsműhelyben. (Figyelem, sorszámos műsorszám!)

Augusztus 4-én a nagyharsányi Szoborparkban 21 órától premier lesz, Kovács Gerzson Péter legendás Bankett című filmjét lehet megnézni 30x40 méteres sziklavásznon.

Augusztus 2-án a Pécsi Bölcsész Udvarban 20:30-tól A hullám című német filmet lehet megtekinteni, előtte kis felvezetővel. 3-án 20:30-tól Jim Jarmusch Paterson című filmje látható (előtte felvezető beszélgetés), 4-én Guillermo del Toro A Faun labirintusa című filmje érkezik 20:30-tól,

Augusztus 3-án a nagyharsányi Faluközpontban délután háromtól a Találkoztam boldog cigányokkal is című filmet vetítik, 4-én három órától a Romani Kris látható, 5-én a Cigánytábor az égbe megy című filmet lehet megnézni három órától.

A filmvetítések részletes programjáért ide kell kattintani.

Beszélgetések, workshopok

Számtalan beszélgetés lesz az öt nap alatt, nemhivatalos és hivatalos formában, utóbbiakról egy kis ízelítő: Veiszer Alinda beszélget többekkel, Both Miklós ukrajnai zenegyűjtő útjáról számol be, vendégei az ukrán falusi életről mesélnek, Kisharsányban a Börtönrádió szervezésében többen vallanak rács mögötti életükről, és Jocó bácsi, a tetkós történelemtanár is fellép majd.

A beszélgetések programját itt lehet bővebben megtekinteni.

Workshopok is lesznek, kocsmaverekedés Kisharsányban, a Galapiat Cirque is tart majd foglalkozásokat, színész-workshop is lesz Valcz Péterrel és Elek Ányossal. A workshopok részletes leírását ezen a linken lehet olvasni, a legtöbbre előzetesen kell jelentkezni, arról pedig itt található bővebb információ.