Kulka Jánossal, 8 órás színdarabbal jön a 12. Ördögkatlan

2019. július 26. 14:15 2019. júl. 26. 14:15

Keddtől kezdve megint öt napig nem kell normálisnak lenni, ugyanis indul a 12. Ördögkatlan Fesztivál. Közel hétszáz program lesz, a k2 színház monstre, 8 órás előadással készül, Beck Zoli szerzői estet tart és hordót fest, Kulka János is fellép egy darabban, a Vylyan teraszon pedig a Jelenkor kiadó lesz a díszvendég. Kiderült az is, hogy az eltörölt taó-rendszert a fesztivál is megérzi.

Pénteken délelőtt tartották meg az idei, amúgy 12. Ördögkatlan Fesztivál sajtótájékoztatóját Pécsen a rendezvény szervezői a Nappaliban.

Kulka János is fellép idén a fesztiválon

Bérczes László főszervező indításként elmondta, a fesztivál 2008-ban született meg, mikor a Művészetek Völgyéből átkerült a Bárka programja Baranyába.

Kitért rá, több éve tervezték Pinczehelyi Sándor pécsi képzőművész meghívását, idén ez végre össze is jött. Pinczehelyi a Vylyan teraszon fog kiállítani 8 képet, mindegyik kiindulópontja egy rajz lesz, és tesz majd valamit melléjük, amik első blikkre talán nem is illenek oda, de össze fog állni a koncepció. A palackozó előterében lesz a kiállítás - magyarázta a művész.

Bérczes szerint a Katlan is erről szól, hogy elsőre egymáshoz nem illő dolgok találkoznak, például az opera közönsége lehet, hogy közben a Quimby koncertjére is menne. A főszervező kitért arra is, hogy Kulka János négyszer is fel fog lépni a Katlanban az Árvácska című darabban. Pinczehelyi Sándor hozzátette, Kulka János - aki közben kezeléseket is folytat Pécsen a két évvel ezelőtti stroke-ja miatt - nagyon készül ezekre a bemutatókra.

Bérczes eztán Beck Zolit, a 30Y énekesét, egyetemi tanárt kérte fel, hogy mutassa be, mit fog a Katlan ideje alatt csinálni. Beck Zoli elmondta, ő és és Magnus Maloy (Mongooz and the Magnet zenekar tagja) hordót fognak 30-án festeni a Vylyan teraszon, bevallása szerint nem értenek hozzá. Pinczehelyi - mint képzőművész - erre azt jegyezte meg, hogy bármit lehet csinálni, csak minőségi legyen. Beck Zoli kitért rá, hogy a Katlanon lesz Rájátszás-koncert a 30Y fellépése mellett (ahol a Faluturistákkal közösen szerzett Katlan-himnuszt is eljátsszák a csapat tagjaival), de lesz Háy come Beck fellépés lesz. Szerzői estet is tart Beck Zoli, a címe A nemzedék nélküli ember, számára ez lesz a legerőteljesebb kihívás a héten - magyarázta az énekes.

Kiss Mónika, a Katlan másik főszervezője pár érdekességet említett: kilenctagú benini (Afrika) csapat is fellép majd, de lesz egy amerikai zenekar is, akik 23 tagot számlálnak, emellett egy 13 tagú francia csapat is - a Wombo Orchestra nagy barátai - is borzolják a kedélyeket, plusz a Wombo is ott lesz a Katlanban, ahogy az már megszokott.

Új színházi helyszínt is avatnak Beremenden, valamint ott lesz egy szabadtéri színházi helyszín is (mivel a nagyharsányi Szoborparkot felújítják épp), ahol pedig a k2 Színház szerepel majd.

8 órás színdarab is lesz idén - naná, hogy a k2 Színháztól

Benkó Bence, a k2 egyik vezetője elmondta, ez a 10. Katlanuk, ennek kapcsán Hamvas Béla Karnevál című monumentális művéből rendeznek 8 órás előadást. Fábián Péter, a társulat másik rendezője szerint a Karneválban minden benne van és semmi sincs benne, ördögi tréfa, ami megcsinálhatatlan színpadon, de pont ettől egyre élvezetesebb a próba. Előtte négy napon keresztül tatranak majd Hamvas Bélához kapcsolódó programokat (Hamvas-napok néven), ahol lesz nyílt próba, beszélgetés a darabról, illetve vizsgaelőadás a Kovácsműhelyben a kaposvári harmadéves színiosztállyal (Hamvas Ördöngösök című művét vitték színre a két rendező segítségével).

Benkó Bence a Karneválra utalva összefoglalta a tudnivalókat: a darab 8 órás lesz, délután 4-től éjfélig játsszák több szünettel, vacsorával egybekötve a beremendi Megbékélés kápolnája körül az utolsó napon. A Hamvas-napokon lesz Hamvas-passport is, és aki részt vesz legalább két ilyen programon, és ezt le is pecsételi, azok között nézői helyeket sorsolnak ki, mert viszonylag limitált lesz a nézőszám (80 fő). Akinek 4 pecsétje gyűlik össze, illetve a Karnevált is végigküzdi, azok utána k2 Színházas ajándékcsomagokat kapnak - vázolták a rendezők.

Tánc-flashmob, Cseh Tamásra emlékezés

Kiss Mónika és Bérczes László kitért az idei Pina Bausch táncművész tiszteletére rendezett flashmobra is (Szegfű-vonulás). Július 30-án délután 3 és 4 óra közt a nagyharsányi Árokpart bárnál a Season March című híres táncjelenetet fogják betanulni a jelentkezők Kovács Gerzson Péter (TranzDanz társulat vezetője) segítségével, majd 4 órától felvonulnak a nagyharsányi focipályára egy szekér felvezetésével (amelyről szól a híres jelenet alatti Louis Armstrong-dal), a focipályánál pedig a Wombo Orchestra is be fog kapcsolódni a programba.

Bérczes kitért arra is, hogy idén lesz 10 éve annak, hogy a fesztivál egyik fővédnöke, Cseh Tamás meghalt. Ennek kapcsán több programot is szentelnek az énekes emlékének (Másik János és Beremény Géza estje, Cseh Tamás gyermeki emlékszobát hoznak létre, a Wombo Orchestrával közösen pedig a miskolci, szegény gyerekekből álló Rézangyalok fúvószenekar adja el a Csönded vagyok című dalt).

Az állami tévé mégsem mutatta be a Katlan egyik filmjét

A Pécsi STOP kérdésére, hogy idén mennyi program várható és hogy mekkora a fesztivál költségvetése (és ezt a taó-rendszer eltörlése hogyan befolyásolta) Bérczes László válaszolt.

Mint elmondta, a pénzek összeszedése mindig nehézkes, állami források nélkül egy összművészeti fesztivál nem tud létrejönni. Állami támogatást kezdetek óta kapnak, ilyen-olyan forrásokból, miniszteri keretből, nagy segítség számukra Törőcsik Mari (a fesztivál fővédnöke), aki minden befolyását latba veti a rendezvény érdekében. A tao ellentmondásos, de kiszámítható bevételi forrás volt - tette hozzá -, tavaly úgy számoltak, hogy 42 millió forintot hívhatnak le, de mivel a rendszer megszűnt, végül csak 28 millió forint lett beígérve, részletekben, és még nem láttak belőle semennyit.

Bérczes László és Kiss Mónika kitért egy furcsa epizódra is: a 2017-es Cseh Tamás - Leonard Cohen emlékkoncertről készült filmet (aminek Beck Zoli volt a rendezője) megajánlották az M5-ös állami tévécsatornának, és úgy is volt sokáig, hogy be is mutatják a filmet a tavalyi Katlan előtt, de aztán ez végül elmaradt. Mikor rákérdeztek, hogy netán esztétikai okokból nem lett bemutatva a film, azt a választ kapták, hogy nem amiatt nem lett bemutatva.

Bérczes László zárszóként még elmondta, a teljes költségvetés 200 millió forint, ebből 180 millió forint van meg. Kiss Mónika kitért a látogatók számára, mint mondta, évről évre növekszik a látogatószám, tavaly körülbelül 80 ezer látogatójuk volt a jegyeladás alapján, de ennél nagyobb lehet a nézőszám az ingyenes programok miatt. Nagyon sok az új és fiatal látogató, főleg szájhagyomány útján terjed a fesztivál híre, sokkal többen vettek idén elővételes bérletet és napijegyet, mint tavaly - zárta a sajtótájékoztatót Kiss Mónika.