Kulturális programokból ezen a héten sem lesz hiány

2022. február 28. 10:30 2022. feb. 28. 10:30

Ezen a héten sem maradunk kulturális programok nélkül, mutatjuk, mivel készül nekünk február 28. és március7. között a Zsolnay Örökségkezelő NKft.

OSZIP – A nagy erdő mely tele van homálylyal

Időpont: február 28. 19.00

Helyszín: Művészetek és Irodalom Háza

Egyszer, hol nem, 1882. április elsején a változás szeleinek zenéi szólalaltak fel, amikor Solymosi Eszter, egy fiatal tizennégy éves keresztény szolgálólány eltűnt Tiszaeszláron. Történt már ilyen eset Hajdu-Nánáson is, ott is elveszett egy gyerek és mit ad Isten, már a zsidókra kezdték ráfogni, hogy ők emésztették el…

Eszláron sem történt ez másként és az összmagyar érzelem hites tulipános ládája seperc alatt megtelt a vérvád vádjának vallomásainak égbekiáltóan érces érzéseivel, hogy mire az ember észbe kapott, már az ármányos eszlári zsidókról beszélt az egész ország, sőt a világ is. Mert a vérvád komoly dolog, nem dobálózunk csak úgy vele: rituális célból ne süssünk már bele keresztény gyermekvért a húsvéti kovásztalan kenyérbe, de nem?

Hát így gondolta ezt bíró, csendbiztos, pandúr, a falusiak apraja-nagyja, sőt, még egy országgyűlési képviselő is. Innen pedig már csak egy bakugrás, hogy szép magyar anyaföldünk búkoszorúzta tarlóin szárba szökkenjék az Országos Antiszemita Párt termékeny magva…De ne szaladjunk ennyire előre! A tárgyalást ezennel megnyitjuk!

Nyilvános tárgyalás szünet nélkül, mely ezer éve tart a tiszaeszlári vérvád számtalan elbeszélését megvizsgálván.

Gasztronómiai szakértő: Urbán Tibor

Rendezte: Benkó Bence

Zene: Horváth Szabolcs

Játsszák: Horváth Norman, Koós Csenge, Pálfi András, Rózsa Gabriella, Tóth Lili, Tóth Rea, Vámberszki Kíra, Micsik Péter 13.évf., Radványi Róbert 13.évf.

Osztályvezetők: Novák Tímea és Józsa Richárd

Metronóm Jazz Klub: Onion Trio

Időpont: március 3. 20.00

Helyszín: Zsolnay Negyed – E78

Ki ne ismerné e három nevet a hazai zenei életből!

De mit keres egy zenekarban a legjobb magyar rockgitárosok között nyilvántartott Alapi és a jazzvilágsztárok által is méltán elismert Balázs Elemér, valamint a Zeneakadémián klasszikus bőgő szakon végzett Barcza? E furcsa összeállítású trió létjogosultságáról megbizonyosodhat bárki, aki helyet foglal a közönség soraiban az esti koncerten.

Az eozin nyomában

Időpont: szombatonként és vasárnaponként 14.30

Helyszín: Indulás: Zsolnay Negyed – Zsolnay Infopont & Shop 

Ismerje meg élőben, hogyan készülnek a híres eozintermékek a Zsolnay Látványmanufaktúrában, és tekintse meg az Apostolos terem különleges kerámiaképeit idegenvezetőnk segítségével!

A Zsolnay Látványmanufaktúrában egy üvegfalon át megismerheti a nagy múltú Zsolnay Porcelánmanufaktúra gyártási folyamatait. A porcelánkészítés két legfontosabb fázisába, a nyersgyártás és a festészet rejtelmeibe engednek betekintést a gyár dolgozói. A gyártás további mozzanatait, az eozin egy-egy titkát idegenvezetőnktől ismerhetik meg.