Legalább egy boszorkánynak leáldozik pénteken

2019. augusztus 8. 16:05 2019. aug. 8. 16:05

Gőzerővel készül a hétvégi siklósi várfesztiválra a vár hivatalos hagyományőrző csapata, a Tűz és Kard Rendje, akik nem csak a kardcsattogásban hisznek, de az éjszakába is fényt visznek.

Másfél éve alakult egyesületté a Tűz és Kard Rendje. Weisz Gergő kapitány és egyesületi elnök a Pécsi STOP-nak elmondta: egy kimondottan családi hangulatú, gyerekközpontú hagyományőrző csapatot akartak létrehozni. A népes társaság mintegy harminc tagot számlál, és tíz gyermek is a soraikat erősíti. A legfiatalabb egy hónapos – ő nyilván egy vesszőkből fonott mózeskosárban őrzi a hagyományokat -, a legnagyobb gyermek 14 éves. Az egyesületnek van nyugdíjas tagja is, aki a mai napig páncélt ölt és fegyvert fog, de a gerincét a fiatalok adják, akiknek

Tálos Tibor tartja a fegyveres edzéseket. A Tűz és Kard központja Siklóson van, de Baranya egész területén vannak tagjaik, akad közöttük, aki 90 kilométerről jár a dél-baranyai városba.

Az egyesület onnan kapta a nevét, hogy a fegyveres, 15. századi hagyományőrzésen kívül tűzzsonglőrködéssel is foglalkoznak. Nem is akárhogy: a kapitány elmondása szerint a tűzíjátékokat hozzák le a földre.

A Tűz és Kard Rendje a siklósi vár hivatalos hagyományőrző csapata, jó ideje keményen dolgoznak a pénteken – a koncerteket is beleszámítva csütörtökön - kezdődő várjátékok előkészületein.

Pénteken a Gyalog galoppból ismert boszorkányper elevenedik meg a kezeik között és egy általuk készített boszorkányketrec körül, némi extrával megbolondítva.

A várjátékok ideje alatt egy 15. századi keresztény tábor életébe engednek bepillantást a siklósi hagyományőrzők, és arról is ők gondoskodnak, hogy állandóak legyenek a csetepaték a török hagyományőrzőkkel.

A Siklósi Várfesztivál csütörtökön este koncertekkel kezdődik, a részletes programot itt lehet elolvasni.

 

 

Forrás: Pécsi STOP