Megfelezték az Ördögkatlan állami támogatását

2020. május 6. 16:09 2020. máj. 6. 16:09

Sajtóhírek szerint a színházaknak szóló pályázatok április végi elbírálásánál akadtak anomáliák, amik miatt akár érvénytelenek is lehetnek a döntések. Az Ördögkatlan Fesztivált szervező cég a tavalyi állami támogatásának felét kapta csak meg. Kiss Móni, a fesztivál egyik főszervezője a támogatások csökkentése mögött a pénzek átcsoportosítását véli felfedezni.

Az Index cikke szerint az április végén nyilvánosságra hozott, az Emberi Erőforrások Minisztériuma által a fővárosi és vidéki független, befogadó, szabadtéri és nemzetiségi színházak (hivatalosan a „minősítéssel nem rendelkező színházi- és táncművészeti előadó-művészeti szervezetek”) számára kiírt pályázatok elbírálásánál több anomália is fölfedezhető.

A pályázat a működési támogatásokat célozza, vagyis ebből kell adott naptári évben (és nem évad szerint) egy-egy társulatnak eltartania magát (nyilván vannak még kiegészítő pályázatok). 

A lap szerint a pályázatokat két alcsoportra osztották (Budapest és vidék), de ez nagyon sok független társulatnál nem jött ki jól, mivel a sokszor játszóhely nélküli fővárosi társulatok a vezetők lakcímére vannak bejelentve (amik sokszor vidéken vannak). A szabályrendszer megváltoztatását ráadásul nem is verték nagydobra, a kulturális szervezetek is csak a kiíráskor, idén február közepén szembesültek ezzel. És míg a fővárosi csoportok fölött a budapesti főpolgármester által kinevezett kuratórium döntött, addig a vidékiek esetében az EMMI a lap információi szerint nem küldte meg a szervezeteknek a kuratóriumi tagok névsorát.

A vidéki cím miatt például a fővárosi Jurányi Inkubátorházat működtető FÜGE Egyesület a tavalyi 27 helyett idén csak 20 milliós támogatást kapott, erről pedig a vidéki kuratórium döntött. A Kerekasztal Színház, amely színházi nevelési előadásokat készít, a tavalyi 24,9 millió helyett idén 7 millió forintot kapott. A szegedi, idén 30 éves jubileumát töltő Thealter Fesztivált rendező MASZK Egyesület is hasonlóan járt, mint a FÜGE: a tavalyi 21,5 millió helyett idén 7 millió forintot kaptak a működésükre. Itt a lap szerint az is közrejátszhatott, hogy Szeged ellenzéki vezetésű már évek óta.

És így járt az Ördögkatlan Fesztivált szervező cég is amely a budapesti cím ellenére a vidéki pályázati részben szerepelt, ők a tavalyi 10 helyett idén 5 millió forintos támogatást kaptak. 

Az Index cikke szerint papíron az összes vidéki, nemzetiségi és szabadtéri színház esetében vissza kellene vonni a döntéseket, mert a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló törvény 9. paragrafusa a következőt mondja ki: 

"Nem vehet részt döntéshozóként vagy döntés-előkészítésben közreműködőként az, aki vagy akinek a közeli hozzátartozója a pályázóval munkavégzésre irányuló jogviszonyban áll."

A vidéki színházak pályázatairól döntő ötfős kuratórium egyik tagja viszont az egyik érintett, és a pályázaton magas összeget elnyerő színház művészeti igazgatója. A pályázatoknál viszont nem szerepel megjegyzés ezen összeférhetetlenség kapcsán. A lap információi szerint a színházi szervezetek erre fel is hívták a minisztérium figyelmét, most a választ várják. 

Az Ördögkatlan megfelezett támogatása kapcsán a Szabad Pécs megkereste az Ördögkatlan Fesztivál egyik főszervezőjét, Kiss Mónit, aki azt válaszolta, hogy a jóval kevesebb támogatás ellenére is próbálnak október végére összehozni egy szerényebb Ördögkatlan-rendezvényt - erről bővebben itt írtunk.

Kiss Móni a lapnak azt is elmondta, hogy a támogatások csökkentése mögött ő átcsoportosítási szándékot érez, ugyanis rengeteg pályázatot vissza is vontak. Ők most próbálják a szerényebb keretekhez igazodva megszervezni az október végére tervezett Ördögkatlan-napokat, de a minőségből nem kívánnak engedni.

 

Forrás: Pécsi STOP