Meghosszabbították a pécsi Munkácsy-kiállítást, de a remélt látogatószám erősen kérdőjelesnek tűnik

2019. november 4. 12:27 2019. nov. 4. 12:27

A korábban tervezettnél három héttel tovább, december 1-jéig látogatható a Munkácsy Mihály műveiből májusban nyílt kiállítás a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériájában - közölte a Zsolnay Örökségkezelő NKft. (ZSÖK) hétfőn. A tárlatot  eddig 21 ezren látták, ami jócskán elmarad a megnyitókor remélt 40 ezertől.

Mint írják, a Pákh Imre magyar-amerikai műgyűjtő kollekciójába tartozó, legnagyobb és legátfogóbb magánkézben lévő Munkácsy-gyűjtemény a nagy érdeklődésre való tekintettel látható a korábban tervezettnél - november 10. - hosszabb ideig a baranyai megyeszékhelyen. 

A kiállításon Munkácsy festményei, több rajza, tanulmánya, vázlatai és az életét dokumentáló fotóanyag is látható, összesen 60 mű és csaknem 20 fotó. Szerepel köztük az Ásító inas (1896), amely a legismertebb magyar festmények egyike. Szeptember óta pedig két új festménnyel is bővült a tárlat, ezek közül az egyik korábban sehol nem volt látható a nagyközönség számára.    

30 fokban aszalódtak a Munkácsy-képek

Augusztus elején a Szabad Pécs írta meg, hogy az ideálisnál jóval magasabb, 30 fok körüli hőmérséklet van a Zsolnay Kulturális Negyed m21 galériájában a Munkácsy-kiállításon. A lapnak Vincze Balázs, a ZSÖK ügyvezető igazgatója akkor elismerte, hogy egy ideje nem működik a klíma, a magas hőmérséklet azonban nem tesz rosszat a képeknek, a kulcs a páratartalom megfelelő szinten tartásában rejlik. Szerinte a melegnek a látogatók szempontjából van jelentősége, akiket frissítővel kínálnak a rendkívüli helyzet miatt.

A Munkácsy-képeket korábban kiállító nyíregyházi Jósa András Múzeum részéről Havasi Dóra Zita restaurátor viszont azt nyilatkozta a lapnak, folyamatosan 20-21 fokon tartották  a kiállítótermek hőmérsékletét. A szakember szerint az ingadozó, illetve a szükségesnél magasabb hőmérséklet fizikai és kémiai károkat is okoz: "az aszfalt (festékanyagként) nem köt meg, állandóan mozog, repedezik a felette lévő festékréteg. A szerves anyagok öregednek és bomlanak”. Válaszából kiderült az is, a Munkácsy-képek állagromlása közismert probléma, állapotuk visszafordíthatatlan, de a romlás lassítható, ha 18°C-nál nem magasabb hőmérsékletű klímavitrinben tárolják őket.

A lap egy szeptember eleji cikkében arról írt, Vincze Balázs a megnyitón 40 ezer látogató érkezését várta. Hogy a visszalévő hetekben jön-e még 19 ezer érdeklődő, az erősen kérdőjeles. Vincze korábbi szavai szerint a féléves kiállítás 12500 látogatónál válik nullszaldóssá, e szerint az árát már behozta.

 

Forrás: Pécsi STOP/MTI/Szabad Pécs