Megnéztük a pécsi mamut - fotók!

2019. március 1. 15:02 2019. márc. 1. 15:02

Alig volt hosszabb, mint Kósa Lali Škodája, amit meghúztak a nagy igyekezetben a városháza kapujában, viszont sokkal magasabb. Mégis jobban örülünk neki, mert a mi, saját mamutunk, amit most darabokban meg is lehet nézni. Mármint a csontvázat, a Škoda még egyben van.

Mamut vagy mammut?

Természetesen az előbbi, a „pécsi mammut” még Rihmer László (1904–1982) idejébe repít vissza minket, amikor a latin írásmódhoz igazodott a magyar is. A bányamérnök, geológus és jogász Rihmer volt az, aki feltárta a pécsi mamutot 90 évvel ezelőtt. A pécsi Janus Pannonius Múzeum Természettörténeti Osztályának kiállítása, amely pénteken fél kettőkor nyílt meg, nem csak a jégkorszak legikonikusabb állata, de Rihmer László munkássága előtt is tiszteleg.

Eléggé nagy volt

A tárlat a 90 évvel ezelőtt feltárt pécsbányai mamutleletek fellelhető preparátumait mutatja be, részben újra restaurált példányokkal. 1928. március 6-án az Első Duna Gőzhajózási Társaság pécsbányatelepi homokbányájában az addig és azóta legteljesebbnek számító magyarországi mamut leletanyag került elő, ugyanis akkor a mamutcsontváz 75%-a került elő.

Az ősállat becsült hossza 5,1 méter, magassága 3,1 méter lehetett, bár más tudósok egyéb következtetésre is jutottak. Bár valószínűleg komoly fordulóköre lehetett, valószínűleg még ma sem lenne vele nehéz parkolni a belvárosban.

Az állat körülbelül 35-40 éves lehetett, ám hogy ez mamutévekben mit jelent, arról sejtelmünk sincs. A megmaradt bal- és jobboldali agyardarabokat egy-egy nagyobb (1,5-1,8 m) egész darabbá sikerült összeragasztani a restaurálás során.

A jégkor pécsi vándora – A „pécsi mammut” című kiállításon a kortárs állatok ősmaradványai is megszemlélhetők. A tárlat interaktív elemekkel, játékokkal (pl. összerakható mamutcsontváz makett) egészül ki. Emellett életnagyságú nyomtatásban (3x5 méter) csodálhatjuk meg Rihmer rajzát a „mammut” csontvázáról, valamint a feltárás térképét.

A tárlat május 30-ig látható.