Mégsem lesz POSZT szeptemberben

2020. augusztus 5. 15:55 2020. aug. 5. 15:55

Nem lesz szeptemberben színházünnep: Bognár Szilvia alpolgármester Facebook-bejegyzése szerint újfent halasztják az idei, sorrendben a huszadik POSZT-ot, új időpont egyelőre nincs.

"Nehéz szívvel osztom meg a 20. POSZT ismételt, reményeink szerint évadon belüli halasztásáról szóló közleményt, amit az imént kaptam. Végig gondolva megfontolandóak az óvatosságot tükröző érvek"

- vezette fel Pécs kulturális alpolgármestere Márta István és Moravetz Levente, a POSZT-ot szervező POSZF ügyvezetőinek közleményét, melyet az alábbiakban változtatás nélkül közlünk.

"A Pécsi Országos Színházi találkozó tulajdonosai és ügyvezetése – hosszas és körültekintő mérlegelést követően – úgy döntöttek, hogy a júniusról szeptemberre tervezett 20. fesztivál megtartását későbbi időpontra halasztják.

A pandémiás helyzet nem szűnt meg, ezért Pécs városa és a Magyar Teátrumi Társaság semmilyen módon nem akarják veszélyeztetni a színházat szerető közönséget, a résztvevő 13 színház színészeit, műszaki személyzetét. Bár a kormány legutóbbi rendelete nem tiltaná, de a tervezett 10 napos országos rendezvény többszáz határon inneni és túli közreműködője, illetve a publikum folyamatos és koncentrált jelenléte a Pécsi Nemzeti Színház épületében, fokozott kockázatot jelentene mindenki részére, még az egészségügyi előírások teljes betartása esetén is.

A kényszerű helyzet fájdalmas lépéseket tesz szükségessé. Amennyiben a járványhelyzet lehetővé teszi, megpróbáljuk még az évadban valamilyen módon megtartani közös ünnepünket.

Bízunk a közönség, a színházi szakma, a támogatók és a tulajdonosok megértésében.

Erős köszönetet mondunk a Forte Társulat, a Frenák Pál Társulat, a tatabányai Jászai Mari Színház, a Katona József Színház, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata, a Miskolci Nemzeti Színház, a Nemzeti Színház, az Örkény Színház, a Radnóti Színház, a Rózsavölgyi Szalon, a Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, a Vígszínház, a székesfehérvári Vörösmarty Színház vezetőinek és társulatainak a segítőkészségért, a türelemért, az előkészítésben való aktív részvételért."

(Címlapkép: Facebook/POSZT)

Forrás: Pécsi STOP