Megvan a döntés: Lipics Zsolt és Vidákovics Szláven párosa vezetheti a Pécsi Nemzeti Színházat

2020. november 17. 14:39 2020. nov. 17. 14:39

Péterffy Attila egy kancellárt fog kinevezni az új vezetés mellé, aki a színház pénzügyeire fog figyelni. A polgármester szerint nem nagyon volt döntési helyzetük az állami támogatás garantálása miatt.

A pecsma.hu-nak adott interjúban jelentette be Péterffy Attila pécsi polgármester, hogy megszületett a döntés a Pécsi Nemzeti Színház igazgatói posztjára kiírt pályázaton, a befutó Lipics Zsolt lett, aki Vidákovics Szlávennel párban indult a direktori posztért. 

A polgármester elmondta, hogy a színház állami támogatása érdekében a kormánnyal kötött szerződés értelmében nem nagyon volt mozgástere, ha nem fogadja el a szakmai bizottság döntését (a testület 9 fője közül hatan a kormányoldalról kerültek ki), akkor csak úgy van döntési helyzete, ha a kultúráért felelős miniszterrel egyetértésben választanak más jelöltet - ellenkező esetben ugrik az évi 520 milliós támogatás. Mivel a szakmai bizottság Lipics Zsolték pályázatát javasolta elfogadásra az önkormányzatnak, így született meg ez a döntés. (Erről a kényszerhelyzetről lapunk már augusztusban beszámolt, mikor nyilvánosságra került a támogatási szerződés.)

A polgármester szerint kiváló pályázatokat adtak be a jelentkezők, és az is jó volt, hogy a négy pályázóból három csapat nyilvánosságra hozta a pályamunkákat - dr. Komáromi György még szeptemberben, Bodor Johanna a szakmai bizottság ülése után október végén, Lipics Zsolték pedig november elején. Utóbbiakra utalva mondta ezt Péterffy az interjúban:

"Azt gondolom, hogy bölcs döntés volt tőlük, hogy nyilvánosságra hozták a munkájukat. Nem azt a friss szelet ígérte, mint a fenti két aspiráns pályázata, de helyi értékekre épülő kiváló anyag született. Amennyire én tapasztaltam, ha nem is minden, a pécsi színház sorsáért aggódó helyi értelmiségi, de egy jelentős részük megnyugodott, amikor a pályázatot elolvasta."

A polgármester arra is kitért az interjúban, hogy Komáromi György és Bodor Johanna pályázataiban remek gondolatokat lehetett olvasni, és 

"[n]em titok, azon dolgozunk a kollégáimmal, hogy a POSZT során visszaköszönjenek a későbbiekben Bodor Johanna gondolatai."

Péterffy Attila azt is elmondta az önkormányzati lapnak, hogy a négy pályázóból hárommal beszélt, és mindegyiküknek elmondta, 

"ha nem gazdasági szakember foglalja el az igazgatói széket, akkor az önkormányzat egy kancellárt nevez ki a pénzügyek ellenőrzésére. Ezeket a feltételeket mind a három jelölt elfogadta."

Végül pedig az elvárásait is megfogalmazta a pályázatot megnyerő Lipics Zsolt és Vidákovics Szláven felé:

"A pályázatuk sokat ígér, és sokak szerint nívós, szakmai anyag lett. Én biztosan mindent megteszek, hogy a vezetők végre is hajtsák az ígért programot. A pécsi értelmiség álláspontja nem egyértelmű, ahogy a várost vezető frakciók véleménye is sokáig megosztott volt. Az viszont egyértelmű, és ezt Lipics Zsolt számára is teljesen világossá tettem, hogy elgondolkodtató, edukáló darabokra is vágynak a pécsiek. Elvárás az is, hogy a pécsi újra bekerüljön az ország színházainak vérkeringésébe, és nyitott teátrum legyen – az nem fordulhat elő újra, hogy Pécs valamelyik kulturális intézményéből kitiltsanak egy Alföldi-darabot. Emellett azt az elvárást is megfogalmaztam, hogy  a színház működésének anyagilag is hozzá kell járulnia az épület jövőbeni felújításához. Röviden, egy fenntartható, a mostaninál nívósabb színházat várok a mostani vezetéstől, olyat, ami méltó Pécshez, ahová a teátrum szerelmesei újra szívesen járnak."

 

Címlapkép: Lipics Zsolt és Vidákovics Szláven - Fotó: Bajnai Ágnes

 

Forrás: Pécsi STOP/pecsma.hu