Mit rejthet a Pécs melletti Jakab-hegy?

2019. január 15. 09:28 2019. jan. 15. 09:28

A pécsi Jakab-hegy történetéről tart előadást Gáti Csilla régész az "Előadások Pécs történetéből" következő rendezvényén, január 16-án a Zsolnay Negyedben.

Mit rejt a Pécs melletti Jakab-hegy?

- ezzel a címmel tart előadás Gáti Csilla régész, a Janus Pannonius Múzeum főmuzeológusa az "Előadások Pécs történetéből" keretén belül január 16-án 16:30 és 18 óra közt a Zsolnay Negyed Herkules-műhelyében.

"A Pécs melletti Jakab-hegy nemcsak egy kedvelt kirándulóhely, de az egyik legjelentősebb dunántúli őskori földvár is itt található. Sáncának méretein túrázóként is ledöbbenhetünk; helyenként az 5-10 métert is eléri. A sáncot a vaskor időszakában emelték, amit a környező halomsírok is tanúsítanak. A hegy később a középkor időszakában is fontos szerepet töltött be: itt található a pálosok első kolostora, melynek romjai ma is láthatók. Az előadás a hegy történtén viszi keresztül a hallgatóságot, kiemelve a legújabb kutatási eredményeket"

- olvasható az előadás kedvcsinálójában, amely a Pécs Története Alapítvány és a Zsolnay Kulturális Negyed közös szervezésében valósul meg.