Múzeumok éjszakája a MárkusZínházban: "Az árnyak életre kelnek"

2021. június 26. 12:06 2021. jún. 26. 12:06

2021. Június 26-án este 19 órától éjfélig, a Múzeumok Éjszakáján egy igazán különleges indiai árny-bábmúzeumba, árny-bábkészítő workshopra, sötétedés után fény-árny festésre hívja a MárkusZínház az érdeklődőket Pécs belvárosába, a Márkus Színbe (7621 Pécs, Perczel Miklós utca 23.).

Ezen az éjszakán az érdeklődők bepillanthatnak a tradícionális keralai bábjáték kulisszái mögé, megcsodálhatják a 40-190 éves Tolpavakoothu bábokat, s történetüket, bábkészítő workshopon elkészíthetik saját árnyfiguráikat, kipróbálhatják a kókuszmécsesek varázslatos árnyvilágát, s közben megismerhetik a tradícionális indiai zenét, mely a Tolpavakoothu játékot kíséri.  Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod! 

Kerala, a tradicionális indiai templomi árnyjáték, a TOLPAVAKOOTHU központja. Innen érkezik a kiállításra Ramachandran Pulavar gyűjteménye is, melynek bábjai a KARAKULIT Fesztivál óta a MárkusZínház társulatának tagjai. 

Kapcsolódó: Rengeteg programmal vár mindenkit a Múzeumok Éjszakája

A tol-pava-koothu összetett szó, jelentése: bőr-báb-játék, egy tradicionális, rituális művészeti forma, amit Bhadrakali istennő templomában játszanak éjszakánként. A bábok apró jeleneteken keresztül mesélnek az indiai mitológia világából…

A 2021-es kiállítási anyag, melyet a Múzeumok Éjszakáján mutatunk be, egy különleges, tradícionális 12 generáción átívelő, ma is aktívan működő családi bábszínház gyűjteményéből való, melyet 2017-ben, a Karakulit Árny-Játék Fesztivál és Kiállítás rendezvényünkön már láthatott a közönség.

19 órától:

Árny-bábkészítő workshop (5 éves kortól)

“Tolpavakoothu, a tradícionális indiai templomi árnyjáték fényei” - kiállítás

Árny-fény festés a Márkus Szín előtt

A belépés ingyenes!

A kiállítás kívülről is látható, illetve jó idő esetén a workshop szabadtéren kerül megrendezésre.

Címlapkép: MárkusZínház, Google Maps