Művészettel segíthetünk a veszélybe került ukrán gyerekeknek

2022. május 12. 10:06 2022. máj. 12. 10:06

Pécsett az idei Zsolnay Piknik a minőségi programokon túl a segítségnyújtást helyezte fókuszába. Ennek keretében a szervező Zsolnay Örökségkezelő három jótékonysági projektet indít el a fesztiválon, amelyek teljes bevételét az UNICEF Magyarországnak ajánlja fel. Az UNICEF Magyarország jelenleg Ukrajnában segíti a háború miatt veszélyben lévő gyerekeket és családjaikat.

A jótékonysági projektek közüli is kiemelkedő az az összefogás, amelynek segítségével létrejött a Művészet a romok között című kiállítás. Összesen 37 műtárgy – festmények, grafikák és objektek – láthatók a tárlaton. A felajánló művészek között szerepel többek között Kiss Tibor (Quimby), Nemes Csaba, Gyenes Zsolt és olyan Munkácsy-díjas alkotók, mint Pinczehelyi Sándor és Koronczi Endre. 

A műtárgyak egy online aukció keretében kerülnek kalapács alá. A Zsolnay Örökségkezelő a teljes befolyt összeget az UNICEF Magyarországnak ajánlja fel az ukrajnai háború során veszélybe került gyerekek és családok támogatására. 

A tárlat helyszíne is egyedi, hiszen a Zsolnay Negyed egy használaton kívüli, a Zsolnay-gyár egykori pirogránit égetőkemencéjének terében kap helyet. 

A kiállítás a Zsolnay Piknik kezdetétől, május 20-án 16 órától látható a Pirogránit udvarról nyíló kemencetérben. A hivatalos megnyitó 21-én 19.30-kor lesz, Simon Márton költő, slammer és iamYank zeneszerző közreműködésével. A tárlat a Városi Gyereknap zárásáig, május 29-én 19 óráig látható.  

Az online aukció május 23-án indul a www.axioart.com oldalon és május 29-ig lehet licitálni az alkotásokra. 

A Zsolnay Piknik szombati esti koncertjei közben egy összművészeti happeninget élvezhet a közönség: három fiatal előadó, Deva, Belau és Saya Noé közel 3 órás koncertfolyama alatt egy Live act keretében további két festmény készül Martin Lukacs szlovák és Dóra Ádám magyar festőművészek jóvoltából. A 2x2 méteres alkotások szintén az aukciós műtárgysort erősítik a felajánlott képeken túl. 

-  "Ahol csak lehet" - ez volt a mottónk, amikor a pandémia idején a bezárt kiállítóterekből kivittük a művészetet az utcára. Most is ez a vezérfonalunk: a művészet eszközeivel segítünk ahogy, és ahol csak lehet, annak érdekében, hogy minél több ember figyelmét felhívjuk az együttérzés és a háború áldozatai iránti szolidaritás fontosságára – számolt be Bánkuti Péter, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. operatív igazgatója. 

A jótékonysági projekt harmadik lába a Fogadj örökbe egy plakátot! akció. Az idei PosterFesten külön szekció tematizálta az Ukrajnában dúló háborút. A plakátfesztivált szervező Magyar Plakát Társaság a teljes anyagot felajánlotta a Zsolnay Örökségkezelőnek, hogy a plakátok eladásából befolyt összeggel hozzájárulhassanak a jótékony gyűjtéshez. A plakátok alkotói között szerepel többek között Ducki Krzysztof, Korolovszky Anna és Orosz István. 

A cél az, hogy lehetőség szerint közintézmények, vendéglátóhelyek, üzletek falain köszönjenek vissza a plakátok, emlékeztetve mindenkit a szolidaritás fontosságára. A felhíváshoz már mostanra is számos pécsi vendéglátós, üzlettulajdonos és civil kapcsolódott, akik egy-egy plakát örökbefogadásával segítik az ügyet. 

A MA Plakát – Orosz-Ukrán konfliktus 2022 című plakátkiállítás a Zsolnay Piknik ideje alatt, május 20-án 16 órától május 22-én 21 óráig látható az E78 Kemence Galériában. 

A befolyt összeget az UNICEF Magyarország teljes egészében az Ukrajnában élő és a menekült gyerekek, nők és családok támogatására fordítja. „Február 24-e óta több ezer tonna segélyszállítmányt juttattunk el Ukrajnába: tiszta vizet, táplálékkiegészítőket, magas energiatartalmú élelmiszereket, gyógyszereket, orvosi felszereléseket, higiéniai csomagokat, tanszereket, oktatási segédanyagokat, fejlesztő eszközöket, játékokat, meleg ruhákat. Közreműködünk a harcok miatt félbeszakadt oltási programok újraindításában, a COVID-19, a kanyaró és a hosszú évtizedek óta először újra fellángoló gyerekbénulás-járvány visszaszorításában. Mentális, pszichoszociális és jogi segítséget nyújtunk a menekülőknek. Informális tanórákat szervezünk, és biztonságos helyeket létesítünk a játékhoz, a gyerekek kikapcsolódásához. Mentőautókkal, szülészeti és sebészeti eszközökkel látjuk el a krízisövezetekben lévő gyerekkórházakat. Segítünk. De ahhoz, hogy segíthessünk, nekünk is támogatásra van szükségünk” – sorolta Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója.