Naponta szaval, kertészkedik és már az új évadra készül Németh János színművész

2020. április 2. 10:25 2020. ápr. 2. 10:25

A Pécsi Nemzeti Színház művésze, Németh János a koronavírus elleni harcban  már az új évadra készül. Arról is beszélt, hogy nem csak a szokásos védőeszközöket használja valamint azt is elárulta, hogy naponta egy-egy verssel örvendezteti meg a Facebookon a követőit.

- 36 éve tagja a Pécsi Nemzeti Színháznak. Most mióta kényszerül nélkülözni a színpadot?

Az utolsó előadásom március 12-én volt a Pécsi Harmadik Színházban, a „Nagyszínház” pár nappal előbb bezárt. Mindannyiunkat megvisel ez az időszak, szokatlan érzés, hogy délelőtt nem kell próbára menni, este pedig nem gördül fel a függöny.

- Több hónapos leállás várható a színházakban, majd jön a nyári szünet. A művészek gondolnak a 2020-2021-es évadra? Esetleg már tervezgették az új szezont?

Akárcsak az iskolákban, a színházban is folyik a munka, még ha nem is olyan látványosan, mint eddig. Hála a technikának, mi is meg tudjuk oldani a próbákat online, és ugyan én magam nem értek ezekhez az ördögtől való masinákhoz, némi külső segítséggel tudok kapcsolódni a többiekhez. A héten elkezdjük próbálni Szálinget Balázs László király visszatér! című mesejátékát Tóth András Ernő rendezésében. Nagyon izgatott vagyok, mert nekem is újdonság ez a virtuális térbe helyezett munka.

- Mivel tölti a váratlanul jött szabadidőt?

Sokat olvasok, de ez eddig is így volt, nagyon szép könyvgyűjteményem van, rajongok a jó könyvekért. Leginkább szépirodalom van a könyvtáramban, de mostanában sok életrajzi kötetet veszek a kezembe, érdekelnek az emberi sorsok.

A jó idő kivisz a kertbe, pár éve építkeztünk, áldás most egy családi ház, nem vagyunk beszorítva a négy fal közé. Nagy a kert, sok gyümölcsfa van, és komoly zöldségeskertet alakítottam ki. Már egész nagyok a fejessaláták, szépen fejlődik a borsó is, és kíváncsian várja a tavaszt a retek, a cékla, a mángold, a petrezselyem, uborka, cukkini és a sárgarépa is. Amikor pedig az időjárás nem engedi a kertészkedést, a feleségemmel megnézzük azokat a filmeket, amikre eddig nem volt időnk.

Kedves feladatul jelöltem ki magamnak, hogy amíg a külvilág itthon maradásra kényszerít bennünket, minden nap elmondok a kamerának egy verset, amit felteszünk a Facebook-oldalamra. Nagyon kedves visszajelzéseket kapok, szeretik az ismerősök, barátok, és hát ez a cél, hogy néha vidám, néha megható pillanatokat csempésszünk ebbe a furán felfordult világba.

- Milyen óvintézkedéseket tesz a vírus kivédésére?

Eddig is baseball sapkában és napszemüvegben jártam, aminek az az egyszerű oka van, hogy pár éve műtötték a szememet, és nagyon zavar a direkt fény. Teljesen természetesnek gondolom, hogy ezek mellé most maszkot és kesztyűt is húzok, és betartok minden előírást és óvintézkedést, amit a vírussal kapcsolatban javasolnak. Csak akkor mozdulunk ki itthonról, ha nagyon szükséges, és ha vásárolni megyünk, nem csak magunknak vásárolunk, hanem a környezetünkben azoknak is, akik veszélyeztetettebbek a koruk, vagy az egészségi állapotuk miatt.

Nagyon fontos, hogy mindannyian komolyan vegyük a figyelmeztetéseket. Sok mindenre tanít bennünket most ez az időszak, meg kell hallanunk az üzenetét ahhoz, hogy amikor véget ér, teljes emberként, emelt fővel tudjunk továbblépni.

Szerző: Szabó Ferenc

Forrás: Pécsi STOP