Nincs kedvem földön fekvő emberbe rúgni

2020. december 15. 07:51 2020. dec. 15. 07:51

Kovács András Péterrel a Spirit FM rádió „Viccen kívül” című műsorában Pajor Tamás és Szlazsánszky Ferenc készített hosszabb interjút. Ebből kiderült, hogy Kovács András Péter jogi egyetemet végzett, de úgynevezett „kényszerjogászként” festette le magát, aki a végén ugyan, mint ahogy az egy érdekházasságban is előfordulhat, megkedvelte a jogi hivatást, hisz' még tanított is. (Jogtörténetet és médiajogot Károli Gáspár Egyetemen).

„Közben kitanultam a humorista szakmát, de nagyon nagy hasznát vettem annak, amit a jogon tanultam. Jobban tudok rendszerben gondolkozni, átlátok nagyobb szövegmennyiséget, és tudok a legrosszabbra számítani, amire alaposan megtanítottak minket a szerződések megírása esetében” – tette hozzá a humorista.

A fiatalon egy időben egyébként papnak készülő Kovács András Péter korábban nyilatkozott arról, hogy témaválasztás terén szokott humorizálni Biblia szereplőivel is. Hiszen ezek élete és műveltsége részét képezik, viszont számára szent és sérthetetlen, hogy Jézus az Isten fia, megszületett értünk, meghalt a kereszten és feltámadt. Ezen az egy témán kívül, azonban szeret mindennel viccelni. „Azzal, amivel viccelek, nem lesz kevesebb. Ugyanez a helyzet a politikával. Azzal hogy Orbán Viktorral viccelek, attól a miniszterelnök se jobb, se rosszabb ember nem lesz. A róla alkotott képet, pedig nem a róla alkotott vicceim fogják alapjaiban megváltoztatni” – tette hozzá, de azért azt is kifejtette, hogy a vallás egy nehéz témakör a humor tekintetében. Ennek az az oka, hogy a vallás annyira az emberek énjéhez és önmeghatározásához tartozik, hogy ha vallással viccelnek, akkor vannak, akik úgy érezhetik, mintha a személyüket kezdenék ki.

Az interjúban szóba került a politikai humor is, amivel kapcsolatban Kovács András Péter azt magyarázta, hogy azért foglalkozik ezzel a témakörrel kevesebbet a műsoraiban, mert nagyon nehéz „bekapcsolódni” az emberek fejében levő egységes képbe. „ [A politika- szerk.] olyan, mint a példázatbeli elefánt, mindenki másnak látja. Kevés az olyan ember, aki próbálja az egészet átlátni, érzelmektől, táboroktól és véleménybuborékoktól függetlenül keresni az igazat, a valót” – fűzte hozzá.

Igaz, ennek az is oka, hogy nagyon elfogultak az újságok, a híradások, nehéz jól és pontosan tájékozódni. Bármilyen politikai témához nyúl, azzal valakiket biztos magára haragít, miközben a hülyeség, és a fake news döbbenetes sebességgel terjed. Sokan azt gondolták, hogy az internetnek köszönhetően, a véleményeknek egy olyan piaca alakul ki, ahol kicsiszolódnak a gondolatok. „Most ez [ mármint a vélemény- szerk.] olyan lett, mint a fing, mindenkinek van, csak nem kíváncsi a másikéra” – ironizált a közbeszéd színvonaláról Kovács.

Szájer József egészen extrém botrányáról szólva, a humorista megjegyezte, hogy ilyenkor minden humorral foglalkozó ember agya elkezd „kattogni”, de őt érdekli az ügy másik vetülete is. Az igazság. Kinek állhatott érdekében, hogy pont a magyar vétó idején történjen egy ilyen botrány? Egyébiránt a Szájer-botránynak Kovács András Péter számára van egy sajátos, személyes vetülete is. Amikor egykoron elkezdte a jogi egyetemet, akkor Szájer Józsefnek a római jog tanszéken ki volt írva a neve egy réztáblára, sok professzor táblája alatt.

Jogász berkekben tudják róla, hogy szakmailag mekkora koponya, és, hogy mennyi mindent tett le a jogtudomány szintjén az asztalra. „Ebből a szemszögből nézve ez nekem nagyon fáj. Értelmes és érzékeny ember, nem tudom, hogy ő ezt [a bukást – szerk.], hogy fogja feldolgozni” – folytatta a humorista, aki elmondta, hogy a Borkai-ügyön sokkal jobban tudott teli szájjal nevetni a diszkontos proseccos üvegek között lerobbant nőkkel hetyegő társaság miatt. Bár lehet, hogy a sportvilágban élők szíve hasonlóan sajgott akkor, mint neki most. Egyébként a Szájer-botrány egy humorista számára iszonyatosan magas labda. „Tudom, hogy egy-egy Facebook posztom mekkorát menne, de nincs kedvem földön fekvő emberbe rúgni egyet” – tette hozzá Kovács András Péter.

A teljes interjú itt hallgatható meg.

Forrás: atv.hu