Panthera, Kvartett, versek - járvány idején is van kultúra Pécsen

2020. március 22. 16:04 2020. márc. 22. 16:04

Bár a járványhelyzet miatt a teátrumoknak az elsők között kellett bezárniuk bizonytalan időre, mégsem maradnak Pécsen kulturális csemege nélkül a színházbarátok. A Pécsi Nemzeti Színház YouTube-csatornáján a Panthera című gyerekdarabot lehet elcsípni még pár napig, miközben a színészek már a költészet napjára készülve mondanak verset, és a Pécsi Harmadik Színház Kvartett és Macskajáték című régi előadásainak felvételeit is el lehet érni.

Március 11-én, az elsők között zárt be a Pécsi Nemzeti Színház, miután a koronavírus miatt kihirdetett veszélyhelyzetben korlátozták a beltéri rendezvények létszámát. 

Azonban még a járványhelyzetben sem maradhat kultúra nélkül a lakosság (hiába a mondás, miszerint "inter arma silent musae", ez még nem az), a Pécsi Nemzeti Színház ezért a napokban már megosztotta egy 2014-es előadásul felvételét a Facebook-oldalán. 

Szombaton újabb előadásuk felvételét tették elérhetővé, a tavaly nyár elején "szabaduló-játék két részben" műfaji besorolású Panthera című darabot (ami nem azonos ezzel a Panterával), amelyet szombathoz képest 3 napig lehet megtekinteni a színház YouTube-csatornáján.

Első felvonás:

Második felvonás:

Harmadik Színház

Maradva a színháznál, a Pécsi Harmadik Színház 2000-es évekből származó darabjának, a Spiró György által írt Kvartett-nek egy 2007-es tévéfelvétele is elérhető a neten:

 

És elérhető a Harmadik Színház 2003-as Macskajátéka is Örkény Istvántól. Mindkét darabot Vincze János rendezte és mindkettőben játszik Vári Éva.

Költészet napja

Bár az április 11-ei költészet napja nagyon messzinek tűnik, a Pécsi Nemzeti Színház színészei már készülnek rá, a kedvenc verseiket mondják el ugyanis a jeles dátumig. Egyelőre ebből a sorozatból három vers érhető el, de érdemes lesz visszanézni a PNSZ YouTube-csatornájára időről időre.

Bach Zsófia Pilinszky János: Aranykori töredék című versét adja elő:

 

Józsa Richárd Kosztolányi Dezső: Hajnali részegség című klasszikusát adja elő:

 

Illés Alexa Reményik Sándor Csendes csodák című művét szavalja el:

 

Szerző: V.G.

Forrás: Pécsi STOP