Parti Nagy Lajos: a NER urai sem képzelték, hogy ekkora gazemberekké válhatnak

2021. november 22. 08:36 2021. nov. 22. 08:36

Parti Nagy Lajos, akinek a műveit Demeter Szilárd miniszteri biztos, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója a közelmúltban szarnak nevezte, most új kötete, az Árnyékporocska című kisregény kapcsán adott interjút a Népszavának.

A beszélgetés során Parti Nagy Lajos értékelte a rendszerváltozás óta eltelt évtizedeket is: „az azóta létezett rendszerről is kiderült, hogy finoman szólva sem fenékig tejföl, és még csak nem is erről a fasizmus felé lépkedő kis diktatúráról beszélek.” A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!

Ami ma van, az lehet, hogy szükségszerű következmény, de szeretném hinni, hogy inkább csak kisiklás, egy ronda defekt a magyar demokrácia történetében. Ki gondolt erre ’90 táján: hogy egy ilyen pöfeteg, cinikus reprintje előáll az összes XX. századi kommunista vagy fasiszta diktatúrának, mely képződmény mindent, amit el lehet lopni, el is lop

 

– mondta az író. Ennek ellenére. az első húsz évben megteremtődtek a demokrácia alapintézményei, „amiket ugyan most megpróbáltak rendesen szétverni, de mindenestül talán mégse sikerült. Ez a tizenkét év rányomja a bélyegét az elmúlt harminckét év megítélésére is. Abban bízom, ha valaki negyven-ötven esztendő múlva visszanéz erre az időszakra, akkor reálisabban fog látni.”

Ez is érdekelhet: 68 éves lett Parti Nagy Lajos - a pécsi Jelenkor folyóirat korábbi szerkesztője

Parti Nagy szerint senki nem akarhatta ezt a rendpárti diktatúrát, „csak túl édes lett a hatalom, és ellenállás hiányában. mindent meg lehetett csinálni, és mindent meg is csináltak, ami az EU-n belül tehető, persze nem fekete autókkal és politikai letartóztatottakkal. Olyan törvényekkel, amiket a kétharmad urai írtak mások számára, a maguk érdekében.

 

Kisebb közösségben is létezik ilyen: ha valakinek nincsenek meg a fékjei, ellensúlyai, illetve van hatalma azokat lerázni magáról, akkor a végén eléggé szörnyeteggé tud válni. A holdudvara meg csak hízeleg, húzza neki, igazi fülbevalóság, vezérünk, napisten vagy. Is. Nem hiszem, hogy a NER urai ezt akarták volna: ők maguk sem tudták volna elképzelni, hogy ekkora gazemberekké válhatnak. Lehet, hogy vágytak rá, de nem tudták elképzelni. Most meg itt vannak.

 

Parti Nagy Lajos szerint a NER már nem tarthat sokáig, és úgy látja, az ellenzéki összefogásnak nincs alternatívája, amit egyébként akkor is öngyilkosság lenne felrúgni, ha jövőre nem sikerül leváltaniuk Orbán Viktort.

 

Vannak olyan pillanatok, amikor normál esetben képtelen koalíciók jönnek létre, sőt, elég tartósnak bizonyulnak. Bízom benne, hogy a választás nyerhető, és ezt az egyre romlottabb, cinikusabb és elszálltabb NER-garnitúrát mindenki érdekében el lehet jövőre távolítani a kormány közeléből

 

– fogalmazott.

A teljes interjú ide kattintva olvasható el. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!

Címlapkép: YouTube