Pécs pezseg: zseniális programokkal vár ezen a héten is a város, mutatjuk!

2022. május 23. 13:13 2022. máj. 23. 13:13

Kultúrából ezen a héten sem lesz hiány! A Zsolnay Örökségkezelő NKft. május 23–30. közötti kiemelt programjait az alábbiakban mutatjuk!

Lado Néptáncegyüttes
Időpont: május 26. 19.00
Helyszín: Kodály Központ
Horvátország legismertebb folklór együttese Pécsett!

Metronóm Jazz Klub: Dés András – Strudel
Időpont: május 26. 20.00
Helyszín: Zsolnay Negyed – E78 – Koncertterem
Miután 2018-ban Dés András Bécsbe költözött, kellemes felismerés volt számára, hogy mennyi minden köti össze a két országot. A történelmi és kulturális összefonódásoknak köszönhetően a gasztronómiában is sok a közös metszet. A rétes, osztrák nevén strudel például egy tipikus példája a közös múltnak, hiszen mindkét ország kulináris öntudatának fontos kelléke és boldogságának forrása. Egyrészt ezért lett Dés új, bécsi illetőségű quartetjének Strudel a neve, hiszen a jazzben a közös pontot keressük, ahonnan elindulva új történetek születhetnek. Másrészt pedig azért, mert a rétes egy olyan csoda, ahol csak a szakács fantáziáján múlik, mivel tölti meg a tésztát.

Lemuralia
Ókori kísértethistóriák Lukianosz tollából
Időpont: május 27. 20.30
Helyszín: Cella Septichora Látogatóközpont
A Lemurália a pogány rómaiak egyik legfontosabb májusi ünnepe: a holtak kiengesztelésének napja. Ennek kapcsán egy különleges éjszakai programra invitáljuk a Cella Septichora látogatóit, melynek során Lukiánosz, ókori görög szerző, történetein keresztül és az ő sajátos idegenvezetésével járjuk körbe a holtak birodalmát.
Hátborzongató, fogvacogtató, elgondolkodtató, kacagtató előadás zenével, énekkel, árnyjátékkal, fényvetítéssel.
 

Az űr – Alternatív kozmoszok
Időpont: május 28. – augusztus 28. Kiállításmegnyitó: május 27. 18.00   
Helyszín: Zsolnay Negyed – m21 Galéria
A Földről látható, fénylő égitestek az emberiség legkorábbi korszakaitól vonzották a tekintetet. A Holdra szállás pedig egyenesen megváltoztatta a gondolkodást, átalakította a térhez való viszonyt, új anyagok és formák divatját hozta a designban és az öltözködésben. Az űr ma is jelen van a könnyűzenében, a fiatalokat számtalan videojáték, VR-kamera, míg az idősebbeket a sci-fi irodalom kalauzolja a virtuális terek lehetséges kozmoszaiba. Hogy mennyire jelen van az emberi gondolkodásunkban, azt bizonyítja azok a műalkotások, amelyek az űr témájában készültek. Az m21 Galéria ezeknek az alkotásoknak széles keresztmetszetét mutatja be a Magyar Nemzeti Galériából, a Szépművészeti Múzeumból, a budapesti és pécsi Vasarely Múzeumból, számos hazai magángyűjteményektől és galériáktól kölcsönzött műtárgyegyütesekkel.
Több mint 250 magyar alkotás, többek között Victor Vasarely, Gyarmathy Tihamér, Kondor Béla, Ország Lili, Révész László László, Perneczky Géza, Várnai Gyula alkotásai, valamint fotók, fotógrammok, video-, fény-, hang- és térinstallációk, intermediális munkák, filmek, klipek az m21 Galéria 1100 négyzetméterén felépített „űrállomáson”.

Városi Gyereknap
Időpont: május 28. és 29. 10.00–19.00
Helyszín: Zsolnay Negyed
Vadonatúj helyszínen zajlik idén a Városi Gyereknap! A Zsolnay Negyed a város legnagyobb játszóterévé változik, ahol több mint 50-féle programelem várja a gyerekeket május 28-29-én. Interaktív űrállomás, mászófal, extrémsport- és motoros bemutatók, Star Wars-hősök, bűvészek, igazi repülőgép, komplex családi játszóház, finomságok és minden, amire egy gyerek csak vágyhat!