Ritka török kori leletek kerültek elő a Rózsakert ásatása közben

2019. november 7. 15:19 2019. nov. 7. 15:19

Két rézedény került napvilágra Pécsen az egykori Rózsakert vendéglő telkén zajló ásatás közben a napokban. A területen szűk tíz éve ókeresztény épületet és sírokat találtak.

A Janus Pannonius Múzeum közleménye szerint két darab teljesen ép állapotban fennmaradt, a török hódoltság korából származó rézedény – egy kiöntőcsöves kanna és egy talpas tál – került elő a pécsi egykori Rózsakert Étterem területén zajló ásatás során november 6-án. 

A közlemény szerint a Pécsi Egyházmegye beruházása miatt az egykor Papucsként ismert Káptalani Borozó helyén egy turisztikai központot nytnak majd, a fölötte lévő egykori Rózsakert Étterem területén pedig egy rózsakertet alakítanak majd ki. Emellett a közműveket is lefektetik a területen. 

Mivel az ingatlan és szűk környezete kiemelten védett régészeti lelőhelynek számít, így a közműfektetés előtt régészeti feltárást tartottak Tóth Zsolt, a Janus Pannonius Múzeum régészének vezetésével.

Török kori rézedények a Rózsakertben - Fotó: Janus Pannonius Múzeum/Tóth Zsolt

"A héten egy szennyvízelvezető csatorna árkában folytatódott a feltárás. Itt egy késő középkori épület részlete került elő, amely minden bizonnyal egy tűzvészben pusztult el valamikor a török hódoltság kor időszakában (1543–1686). 

A szokásos edénytöredékek, állatcsont darabok mellett november 6-án délután az épület kőfala mellett a pusztulásrétegben két darab, teljesen ép állapotú rézedény került elő. Az egyik egy kiöntőcsöves kanna, a másik egy talpas tál. Az előkerült kannatípusból mindössze két darabot őriz a Janus Pannonius Múzeum Baranya megye területéről. A tál kerámiából készült változata gyakori tárgytípus, de fémből készült darab még nem ismert a megyéből. Összességében tehát két ritka és jelentős tárggyal gyarapodott a Janus Pannonius Múzeum régészeti gyűjteménye. A két edény dokumentálás után a restaurátorműhelybe került.

Ezek itt maradtak, a törökök nem - Fotó: Janus Pannonius Múzeum/Tóth Zsolt

Dr. Csornay Boldizsár, a Janus Pannonius Múzeum igazgatója elmondta: örül az újabb eredményeknek, s a két műtárgy a jövőben létrehozandó állandó régészeti kiállítás része lesz"

- olvasható a JPM közleményében.

A múzeum a kommünikében arra is kitért, hogy a Rózsakert területén 2010-ben került elő a késő római ókeresztény temető egyik legjelentősebb épülete, egy cella trichora és a temetőhöz tartozó hat téglasír. 

Ritka rézlelet a török hódoltság korából - Fotó: Janus Pannonius Múzeum/Tóth Zsolt

"Az épület érdekessége az volt, hogy területén egy késő középkori épületet emeltek, amely szintén tűzvész áldozata lett. Az eddigi kutatások alapján legalább két középkori épülettel lehet számolni a 19. században kertté alakított területen, amelyeket a török hódoltság idejében is tovább használtak a bekövetkezett tűzvészig. Ezt követően már nem újították meg azokat. A területen számos hódoltság kori gödör látott napvilágot, amelyek egy része biztosan kincskereséssel hozható összefüggésbe. A Rózsakert nyugati oldala mellett egy hódoltság kori csorgókút látható az üvegtető alatt, amely egykorú az újonnan előkerült edényekkel."

 

Forrás: Pécsi STOP/Janus Pannonius Múzeum