Szeptember elején megtartják a POSZT-ot, ha nem szól közbe a járványhelyzet

2020. július 26. 13:23 2020. júl. 26. 13:23

Ezzel az is eldőlt idénre, hogy a színházi találkozó Pécsen marad. Márta István, az országos színházi találkozót szervező cég egyik ügyvezetője szerint a POSZT-nak a kiélezett színházszakmai megosztottságban semleges terepnek kellene lennie.

Márta Istvánt, a Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező cég egyik ügyvezetőjét kérdezte az Infostart.hu, hogy mi is a helyzet jelenleg a Pécsi Országos Színházi Találkozóval, hiszen nyár elején lett volna a huszadik találkozó, ha a járványhelyzet ezt meg nem hiúsította volna. 

A jelenlegi tervek szerint - ha nem szól közbe a járvány újra - szeptember 1. és 10. között rendezik meg a POSZT-ot, természetesen csökkentett programmennyiséggel - mondta el Márta István, és azt hozzátette, hogy komoly logisztikai kihívás a 13 színház 14 előadásának megvalósítása. (A találkozót 100 millió forintból tervezi tető alá hozni a két tulajdonos - írtuk korábbi cikkünkben.)

Az április elején társ-ügyvezetőnek kinevezett Márta István azt is elmondta, hogy napra lebontva összeállt a műsor, de még finomhangolásra van szükség. Amint ezt megtették, akkor indul a jegyek értékesítése, amelyről a POSZT honlapján és Facebook-oldalán is hírt fognak adni.

Az ügyvezető szerint a találkozó két tulajdonosa - a ZSÖK Nkft., illetve azon keresztül Pécs önkormányzata és a Magyar Teátrumi Társaság - is azt szeretnék, hogy amennyiben meg tud valósulni a találkozó, akkor legyen meg a 20. POSZT. Rendhagyó programokkal is készülnek a 20. évforduló kapcsán - tette hozzá.

Márta István úgy látja, hogy a POSZT-nak az egyik feladata és küldetése az, hogy semleges terület legyen, és bár szerinte nyilvánvalóan helyet kaphatnak a színházi szakmában mostanában tapasztalható megosztottság miatti viták, feszültségek és ellentmondások, de nem

"végzetes vendetták"

és gyűlölködések formájában. Nagyon erős az elhatározás a másik társ-ügyvezető Moravetz Levente és Szűcs Gábor "Medve" programigazgatóval egyetemben, hogy próbáljanak semleges területet létrehozni - olvasható a cikkben.

"Ennek értelmében a versenyprogramban szereplő színházak képviselőink kívül várják a szakma további szereplőt is a különféle nyitott és egyéb műhelyekbe. Márta István hozzátette, a kialakult helyzetben fontolóra vették, hogy akár a Köszönjük, Magyarország, tehát a minisztérium projektjével összefüggésben is hívjanak meg olyan előadókat – színészeket, zenészeket –, akik talán nehezebb helyzetbe kerültek"

- áll a cikkben.

Mivel még mindig nincs határozott döntés arról a kormány részéről, hogy augusztus 15. után lehet-e rendezni fesztiválokat, ezzel kapcsolatban Márta István úgy nyilatkozott, hogy az előírások mindenkire vonatkoznak, de például a Pécsi Nemzeti Színház nézőtere 500 fő alá esik, emiatt a POSZT nem minősül nagyrendezvénynek. De addig még bármilyen változás jöhet, újabb szigorítás is lehet a zárt a teres, ületett előadásokkal kapcsolatban, és akkor ezt a szervezőknek be kell tartaniuk, mert a legfőbb az egészség - mondta el az Infostart.hu-nak Márta István.

Márta István szavai azt is megerősítették, hogy idén Pécsen lesz a POSZT - ha nem szól közbe a járvány. Ez már csak amitt is fontos, mert tavaly a Vidnyánszky Attila vezette Magyar Teátrumi Társaság nagyon amellett kardoskodott, hogy újra utazó vándorfesztivállá kell tenni a POSZT-ot.

 

Forrás: Pécsi STOP/Infostart.hu

Címlapkép: wikipedia CC BY-SA 4.0/Mrszantogabor