Színházigazgatói pályázat: hiába a titkosított döntés, Hoppál tudja, kit támogatott a szakmai bizottság

2020. november 16. 14:12 2020. nov. 16. 14:12

Hoppál Péter nyílt levelet írt a Facebookon Péterffy Attila pécsi polgármesternek, hogy ő is a pécsi párost támogassa a színházigazgatói pályázaton. A nyílt levélben azt is leírta az országgyűlési képviselő, hogy a szakmai bizottság is Lipics Zsolt és Vidákovics Szláven párosát támogatta - holott a döntést titkosították, korábban erről szóltak a hírek. A végső áment az önkormányzatnak, illetve a rendkívüli jogrend miatt a polgármesternek kell kimondania az ügyben, ám ha mást választ, mint a támogatott jelölt, akkor könnyen az történhet, mint Egerben.

Nyílt levelt tett közzé november 16-án, hétfőn a Facebook-oldalán Hoppál Péter pécsi fideszes országgyűlési képviselő, a levelet Péterffy Attilának címezte.

A levél elején Hoppál Péter leírta, mi minden sok pécsi támogatásért lobbizott ő az elmúlt hónapokban, bár a polgármester munkáját sem becsülte le, sőt:

"A sikerek nyilván nem önmaguktól születnek. Tudom, hogy Te is igyekeztél minden követ megmozgatni a kormány támogatásáért, és jól tudod, én is sok tárgyaláson küzdöttem, hogy az öt évvel ezelőtti Modern Városok Programhoz mérhető új támogatásokról szülessenek meg ezek a pozitív döntések."

A levelet a Pécsi Nemzeti Színház igazgatói pályázata körül kialakult polémia kapcsán fogalmazta meg a képviselő, aki szerint messze a legjobb pályamunkát a Lipics Zsolt-Vidákovics Szláven páros nyújtotta be. 

"Ráadásul Lipics Zsolt pályázatát titkos szavazáson 80% felett támogatta a társulat. Szakmai koncepcióját pedig első helyen kiemelve javasolta elfogadásra az önkormányzati, minisztériumi, szakmai és szakszervezeti küldöttekből álló Szakmai Bizottság."

A szakmai bizottságba az önkormányzat két főt delegált (Bognár Szilvia DK-s alpolgármestert és Bognár László fideszes politikust, a kulturális bizottság korábbi elnökét), a színház részéről is két fő érkezett (egy szakszervezetis és egy fő, akit a társulat delegált), az Emberi Erőforrások Minisztériuma egy főt küldött a testületbe, négy főt pedig a miniszter által kinevezett színházművészeti bizottság delegált. 

Az október 22-ei szakmai bizottsági ülésen meghozott döntést azonban titkosították, erről dr. Komáromi György, az egyik pályázó számolt be az aznap este szervezetet vitán, így hivatalosan eddig nem volt ismert az ott meghozott döntés - amit most Hoppál Péter nyilvánosságra hozott. (Lapunk korábbi információi szerint a döntés titkosítását a színházművészeti bizottságból érkező tagok kérték.)

A tervek szerint a pécsi közgyűlés november 17-én döntött volna az új színházigazgató személyéről, ám az újból elrendelt különleges jogrend miatt ismételten a polgármestereké az egyszemélyi döntés. 

Október végén cikkeztünk arról, hogy mennyire fogva van a pécsi önkormányzat a közös, állami-önkormányzati szerződés miatt, mivel a támogatási szerződésben szerepel egy olyan passzus, amely szerint polgármesternek a szakmai bizottság által javasolt jelöltet kötelező elfogadniuk, a jelölttől csak a miniszterrel egyetértésben lehet eltérni.

Egerben a szakmai bizottság döntésével szemben a közgyűlés egy másik pályázót támogatott, ám Mirkóczki Ádám polgármesternek a napokban vissza kellett vonni a döntést, ugyanis hiába próbált a minisztériummal megegyezni, állítása szerint a tárca nem nagyon akarta volna kifizetni az állami támogatást, ha más kerül a szakmai bizottság által támogatott jelölt helyett az egri teátrum élére.

 

Szerző: V.G.

Címlapkép: wikipedia CC BY-SA 4.0/Thaler Tamás

Forrás: Pécsi STOP