Támogatást kaphatnak az elhalasztott POSZT-ra beválogatott darabok

2020. augusztus 6. 11:23 2020. aug. 6. 11:23

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának csütörtöki tájékoztatása szerint kormányzati támogatásból készülhetnek felvételek az elhalasztott 20. Pécsi Országos Színházi Találkozóra beválogatott előadásokról.

Amint arról szerdán lapunk is beszámolt, az előzetes tervekkel ellentétben nem rendezik meg a koronavírus-járvány miatt elhalasztott POSZT-ot szeptemberben, azt egy későbbi időpontra tolják a szervezők, az új dátum egyelőre nem ismert. 

"A pandémiás helyzet nem szűnt meg, ezért Pécs városa és a Magyar Teátrumi Társaság semmilyen módon nem akarják veszélyeztetni a színházat szerető közönséget, a résztvevő 13 színház színészeit, műszaki személyzetét. Bár a kormány legutóbbi rendelete nem tiltaná, de a tervezett 10 napos országos rendezvény többszáz határon inneni és túli közreműködője, illetve a publikum folyamatos és koncentrált jelenléte a Pécsi Nemzeti Színház épületében, fokozott kockázatot jelentene mindenki részére, még az egészségügyi előírások teljes betartása esetén is"

- áll a Márta István és Moravetz Levente, a POSZT-ot szervező POSZF ügyvezetői által jegyzett közleményben.

Az Emmi csütörtöki közleménye szerint a minisztérium fontosnak tartja, hogy a találkozó programjába beválasztott darabok elérhetők legyenek. Mivel az alkotások jelentős művészeti értéket képviselnek, az Emmi ezen előadások rögzítésére forrás biztosítását tervezi, hogy a nagyközönség is megismerhesse azokat, valamint dokumentációként az utókornak is fennmaradjanak a produkciók.

A támogatás nem automatikus, minden érintett színház kérvényezheti, amely szeretné digitalizálni előadását. A támogatás részleteiről az Emmi kultúráért felelős államtitkársága tájékoztatja a beválasztott alkotókat.

A POSZT az ország legnagyobb színházi fesztiválja, amelyet évente több száz hazai és határon túli közreműködővel rendeznek meg. A jelenlegi járványhelyzetben, az egészségügyi előírások betartása mellett is fokozott kockázatot jelentene a tíznapos rendezvény megtartása, ezért megfontolt döntés volt a fesztivál elhalasztása - áll az Emmi közleményében.

(Címlapkép: Facebook/POSZT)

Forrás: Pécsi STOP/MTI