Technikai okok miatt elmaradt volna egy POSZT-os előadás, de aztán mégsem

2019. május 10. 10:50 2019. máj. 10. 10:50

Szerdán jelent meg a POSZT Facebook-oldalán a hír, hogy a fesztiválprogram egyik előadása, a kecskeméti Állami áruház technikai okok miatt elmarad. A háttérben olyan indokokat lehetett hallani, hogy kevés jegy fogyott. Péntekre változott a terv, ha lesz 600 néző, megtartják az előadást.

Szerdán jelent meg a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) Facebook-oldalán a hír, hogy a fesztiválprgramban szereplő, a kecskeméti Katona József Színháztól meghívott Állami áruház című darab pécsi vendégjátéka technikai okok miatt elmarad.

null

null

A Pécsi STOP megkereste Benkó Bencét, az Állami áruház egyik rendezőjét (Fábián Péterrel együtt rendezték a darabot), aki elmondta, ő is színháztól tudta meg szerda este, hogy a POSZT részéről lemondták az előadást.

Lapunk információi szerint egyébként a szervezőség a technikai okokon belül azzal indokolta a darab lemondását, hogy kevés jegyet adtak el rá eddig. Ugyanakkor úgy értesültünk, hogy volt olyan, aki már csak a páholyba kapott jegyet a pécsi előadásra. A kevés jegy eladása már csak azért is furcsa indok, mert a darabot június 12-én játszották volna Pécsen, ameddig bő egy hónap van még vissza. Ráadásul a POSZT április 25-én egy olyan reklámot közölt a Facebookon, amelyben az Állami áruház is meg volt említve olyan előadásként, mint amelyre már nagyon fogynak már a jegyek.

POSZT

2019-ben talán minden eddiginél gyorsabban fogynak a helyek a POSZT Verseny- és Fesztiválelőadasaira. Összegyűjtöttük, hogy mely darabokra kaphatóak még jegyek: Idióta - Csokonai Színház ⬛ Ványa...

Mindezen furcsaságok miatt csütörtökön megkerestük a POSZT szervezőit, és rákérdeztünk, hogy mik voltak a technikai okok, mennyi jegyet adtak el a lemondásig az előadásra, és hogy melyik másik darabot lehet látni az elmaradó előadás helyett. A kecskeméti színházat is megkerestük természetesen. A POSZT-tól csak egy kurta választ kaptunk, hogy pénteken közleményt fognak kiadni, a színháztól cikkünk megjelenéséig nem jött válasz.

Azonban információink szerint újabb fordulatot kapott a történet, ugyanis úgy értesültünk, a darabot mégis csak bemutatják a POSZT-on. Hogy mi lett időközben a technikai okokkal, az egyelőre rejtély, remélhetőleg a POSZT közleménye majd rávilágít erre is.

Frissítés: a POSZT közleménye szerint kevés jegy fogyott

Kevéssel péntek 12 óra után adtak ki egy videóval megtámogatott közleményt a POSZT szervezői, mely szerint hiába volt hangsúlyos a szervezők és a kecskeméti színház marketingmunkája, a közönség érdeklődése "jelentősen alulmúlta a várakozásainkat", ezért vették le az előadást.

Azt ugyanakkor elutasították a szervezők, hogy politikai okok miatt döntöttek az előadás elmaradása mellett.

Most azt találták ki, hogy ha 600 megosztást ér el a bejegyzésük, valamint 600 ember jelzi nekik egy emailben, hogy vennének jegyet az előadásra, akkor újra megnyitják a jegyvásárlási lehetőséget. Erre május 15-ig van lehetősége a közönségnek, vagyis gyakorlatilag az érdeklődők kaptak egy ötnapos ultimátumot a szervezőktől, hogy kapják össze magukat.

Az sajnos továbbra sem derült ki - hiába kérdeztünk rá csütörtökön -, hogy hányan is vettek jegyet az előadásra korábban.

A POSZT közleményét változtatás nélkül közöljük:

"Kedves Nézőink, tisztelt Érdeklődők!

A kecskeméti Katona József Színház Állami Áruház című előadását azért hívtuk meg a POSZT-ra, mert kiemelkedő minőségű szórakoztató előadásnak tartjuk, és azt gondoltuk, hogy sokan lesznek kíváncsiak a kultikus film nagyszerű operett-feldolgozására.

A színház lelkesen fogadta meghívásunkat, örömmel írták alá a szerződést.

A közönség érdeklődése sajnos a színház és a POSZT hangsúlyos marketingmunkájának ellenére is jelentősen alulmúlta várakozásainkat, ezért a POSZT szervezői a színházzal egyeztetve úgy döntöttek, hogy lemondják az előadást.

Ezt követően az interneten és a Facebookon több olyan megjegyzés is napvilágot látott, amelynek szerzője politikai okokat sejtett az egyszerű szakmai döntés mögött.

A POSZT szervezői soha, egyetlen előadást sem mondtak le politikai okok miatt. Vezérlőelvünk a programszervezésnél a szakmai minőség mellett a sokszínűség, ennek érdekében hívtunk meg minden évben független, kőszínházi, és vizsgaelőadásokat is a legkülönbözőbb műhelyekből.

Az online térben érkezett reakciókból most úgy látjuk, talán mégis van esély az előadás megtartására, így teszünk erre még egy kísérletet.

Aki szeretné, hogy az Állami áruház ott legyen a POSZT-on:

- ossza meg ezt a posztot,

- és küldjön egy emailt "Jegyet vennék az Állami áruházra" tárggyal a poszt@poszt.hu-ra május 15-ig.

Amennyiben 600 megosztás összegyűlik és ennyi e-mail beérkezik, a jegyértékesítést újra megnyitjuk.

A sajtó képviselőit és oldalunk követőit arra kérjük, hogy egy megosztással segítsenek minél több érdeklőhöz eljuttatni jelen bejegyzésünket"

- zárul a közönséghez intézett közlemény.