Több kategóriában is támogatást nyertek a pécsi színházi szervezetek

2019. október 20. 09:28 2019. okt. 20. 09:28

Megjelent végre a kormány honlapján az a döntési lista, amely a színházi tao-támogatási rendszer eltörlése utáni helyzetet hivatott kezelni. A pályázatokon pécsi intézmények és csapatok is nyertek.

Miután a társasági adókedvezményes rendszert eltörölte a Fidesz egy csapásra, több színház, független társulat és játszóhely is nehéz helyzetbe került, de a teátrumi tarvágás a nemzeti színházakat és más, magas minősítésű csapatokat sem kímélt. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma eztán talált ki egy új pályázati rendszert, hogy a taózás eltörlése miatt kiesett pénzeket valamilyen szinten vissza lehessen pótolni - erről Fekete Péter kulturális államtitkár saját maga dönthet egyedül, bár egy nem nevesített kuratórium is szerepet játszhat a döntési folyamatokban, az eredményeket elnézve.

Mivel a tao-forintokkal mindegyik színház számolt a következő évi büdzséje miatt, így a kormányzat tavasszal kiosztott némi forrásösszeget, ám végül az előzetes bejelentések ellenére is kevesebbet kapott a színházak zöme - Pécsen is többeket érintett -, mint amennyit a tao-támagatásban kapott volna. Nyáron aztán több témában is kiírta a várt pályázatokat a minisztérium.

Az október 17-én a kormány honlapján megjelent döntési csomag több pályázati alfejezetet tárgyal, amelyen vannak pécsi befutók is.

A 01-es altémánál (határon túli színházak vendégjátékainak befogádására támogatás) a következő pécsi intézmények szerepelnek:

  • a Bóbita Bábszínház Nonprofit Kft., amely 250 ezer forintos támogatást kapott a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat Brighella Bábtagozatának A bőgős fia meg az ördögök című előadás befogadására;
  • a Pécsi Harmadik Színház Nonprofit Kft. 1,5 millió forintos támogatást kapott az Aradi Kamaraszínház Rosencrantz és Guildenstern halott című előadás befogadására;
  • a Pécsi Nemzeti Színház Nonprofit Kft. 1,5 millió forintos támogatást kapott, amely két határon túli előadást hívhatnak meg a VIII. Pécsi Családi Színházi Fesztiválra.

A 01-es altémára összesen 30 millió forintos keretet állapítottak meg.

A 02-es altéma (Katona József produkciós pályázat - kortárs magyar ősbemutató létrehozásának támogatása) között is akad pécsi nyertes:

a Pécsi Nemzeti Színház Nonprofit Kft. Kovács Krisztina Az elveszett Csontváry című ősbemutató létrehozására 2 millió forintos támogatást kapott.

Erre az altémára összesen 26 millió forintot szánt a minisztérium.

A 03-as altéma (hazai produkciók külföldi játszásának támogatása) nyertesei közül a következők pécsiek:

  • a Pécsi Harmadik Színház Nonprofit Kft. 400 ezer forintos támogatást kapott a Piszkavas című darabjuk aradi vendégjátékára;
  • a Pécsi Nemzeti Színház Nonprofit Kft. 700 ezer forintos támogatást kapott a Játék a kastélyban című előadás bemutatására az aradi Ioan Slavici Classical Theatre Színházban;
  • a MárkusZínház Közhasznú alapítvány 400 ezer forintos támogatást nyert A repülés története című darab PULZART Contemporary Art Festivalon történő vendégjátékára.

A 03-as altémára 22 millió forintot szánt összesen a minisztérium.

A 05-ös altéma (kortárs gyermek, ifjúsági és felnőtt bábszínházi bemutatók megszületésének elősegítése) nyertesei között a következő pécsi intézményeket lehet megtalálni:

  • a Pécsi Bóbita Bábszínház Nonprofit Kft. a Hoolókirály című bábelőadás létrehozására egymillió forintos támogatást kapott;
  • a MárkusZínház Közhasznú Alapítvány az Egyszer voltam... munkacímű bábelőadás létrehozására 500 ezer forintos támogatást kapott.

 

 

Forrás: Pécsi STOP