Új magyar rekord: 460 millióért ütötték le Csontváry festményét

2021. december 20. 15:16 2021. dec. 20. 15:16

A Virág Judit Galéria karácsonyi aukcióján 460 millió forinton ütötték le Csontváry Kosztka Tivadar Titokzatos sziget című alkotását, ezzel rekord született a magyar aukciók történetében.

A budapesti árverésen már a 160 milliós kikiáltási ár is rekord volt. Az eddigi árcsúcsot is egy Csontváry-kép tartotta: 240 millió forintért kelt el 2012-ben a Traui tájkép naplemente idején.

„Ez a festmény még az ő életművén belül is nagyon rejtélyes. talányos és izgalmas festmény. A Csontváry-kutatók a mai napig nem igazán tudták megfejteni, hogy mit is ábrázol" – mondta az Euronewsnak Kelen Anna művészettörténész.

A rekordösszegek oka, hogy a Csontváry-életmű kicsi. Alig 100 festménye maradt fenn. Ennek jelentős része múzeumokban található, és mintegy húsz darab van magángyűjteményben. Az elmúlt harminc évben a Titokzatos sziget volt a hetedik olyan festménye, amely piacra került.

 

Csontváry Kosztka Tivadar: Titokzatos sziget

Rippl-Rónai József Elegáns asszony a kertben című 1909-ben készült képe 95 millió forintért talált új tulajdonosra. A festmény hosszú évtizedek után jutott vissza Magyarországra.

Az aukción a festmények mellett kalapács alá kerültek még art deco- , illetve szecessziós Zsolnay-kerámiák is.