Újabb elmélet Zámbó Jimmy haláláról

2021. január 2. 11:26 2021. jan. 2. 11:26

Ma húsz éve, hogy Csepelen – máig nem teljesen ismert körülmények között –,  a Királyként emlegetett Zámbó Jimmy életét vesztette egy fegyverbalesetben. Ezúttal Erdei Barnabás igazságügyi fegyverszakértő elemezte Zámbó Jimmy húsz évvel ezelőtti halálának körülményeit, különös tekintettel az énekes által használt Beretta típusú pisztolyra.

„Az öntöltő pisztolyok, mint ez a Beretta típusú fegyver is, felül elhelyezkedő alkatrésze a szán, ami a töltetlenség ellenőrzése céljából hátra húzható. A kivető nyíláson keresztül belátást enged a cső hátsó végén található töltényűrbe, így a töltött és a töltetlen állapot nehezen téveszthető össze” – nyilatkozta a Borsnak Erdei Barnabás igazságügyi fegyverszakértő.

„Ha egy töltött tárú fegyver szánját hátrahúzzuk és visszaengedjük, a legfelső töltény bekerül az úgynevezett töltényűrbe. Ha így nem adunk le lövést, hanem ismét hátrahúzzuk a szánt, akkor az előzőleg bekerülő lőszer a kivető nyíláson keresztül távozik a fegyverből és egy újabb töltény kerül a helyére. Ha egy üres tárat teszünk bele a fegyverbe és úgy húzzuk hátra a szánt, természetesen ekkor nem lehet vele lövést leadni.”

A szakértő szerint elképzelhető, hogy az énekes „tárazgatott”, folyamatosan hátrahuzogatta a szánt, amitől a lőszerek egymás után potyogtak ki a Berettából. Hozzátette: a fáradtság és az ital hatására azonban elszámolhatta magát, s figyelmetlenül egyet benne hagyhatott. A forgótáras revolverekhez szokott Zámbó Jimmy ugyanis a 15 lőszeres tárral rendelkező Berettát állítólag újévkor használta először, és így fordulhatott elő, hogy talán nem vette észre, hogy az öntöltő pisztolyoknál a használatot követően, a tár kivétele után is marad egy lőszer a csőben. Vagy elszámolta magát.

Forrás: Bors