Újraindulnak az ingyenes programok júliustól a Zsolnay Negyedben

2020. június 30. 17:17 2020. jún. 30. 17:17

A veszélyhelyzet visszavonásával a Zsolnay Negyedben több ingyenes programot is újraindítanak a szervezők. Júliustól lesz szenior tánc, játszóház, ÉlményMűhely toronyépítéssel, babazene, koncertfelvétel-hallgatás, textiltechnikai ötletbörze, és előadások Pécs történetéből. Mindegyik program ingyenes.

A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) közleménye szerint júliustól folytatódnak a Zsolnay Negyedben az ingyenes programok, amelyeket a tavaly októberben indított Zsolnay Kert - közösségépítés a Zsolnay Negyedben címmel indítottak és 18 hónapig tartanak. 

A programokon a részvétel ingyenes, de van, ahol előzetes regisztrációra van szükség. 

A közleményben felsorolt programok leírását szó szerint idézzük:

Szenior tánc

2020. július 1. 10.00-12.00 és 2020. július 29. 10.00-12.00, Zsolnay Negyed- Herkules műhely

A tánc olyan tevékenység, amely a résztvevők testi, lelki, mentális és közösségi jóllétére is kiváló hatással van. A szenior korosztály számára különösen ajánlott; a különféle táncstílusok, a remek zenék, a kiváló társaság garancia a résztvevők minél kiegyensúlyozottabb mindennapjaihoz.

 Szakkörvezető: Bánkyné Perjés Beatrix táncművész, táncpedagógus.

Szenior-tánc - Fotó: ZSÖK

Családi játszóház

2020. július 4. 10.00, Zsolnay Negyed- Herkules Műhely

A program két, a képességfejlesztésben kimagaslóan eredményes eszközt állít a közösségépítés szolgálatába: a társasjátékot és a duplót. 

ÉlményMűhely- Építsük fel együtt a kreativitás és közösség tornyát!

2020. július 5. 15.00-17.00, Zsolnay Negyed- Herkules Műhely

A különleges szépségű Warka víztornyokat Arturo Vittori, olasz építész mutatta be a Velencei Biennálén, azóta Etiópiában használják őket ivóvíz kondenzálására. Az ÉlményMűhely óriás 4D Frame készletének segítségével, valamint a program résztvevőinek bevonásával elkészítjük a torony óriásmodelljét.

Szakkörvezető: Szabó Ildikó, az ÉlményMűhely pedagógiai vezetője.

Hallgassuk együtt! - Szent Iván-éj

2020. július 8. 17.00-18.30, Zsolnay Negyed- Herkules műhely

Aktuális téma, hiszen alig múlt el az év legrövidebb, varázslatokkal teli éjszakája. Mendelssohn Shakespeare darabjára írott csodálatos kísérőzenéjét - a teljeset, nem csak a hangversenyeken előadott megszokottakat - hallgassuk együtt egy csodálatos előadásban. A nemrég elhunyt Claudio Abbado utolsó koncertjén hangzott el. A hangverseny élő felvételét mutatjuk.

Előadó: Kircsi László oboaművész, zenetanár.

Ügyes mami

2020. július 9.10.00-12.00, Zsolnay Negyed- Ignác ház

Régen a fonóba jártak az asszonyok, most a Zsolnay Negyedbe jöhetnek a különböző kézműves textiltechnikák iránt érdeklődők. Vata Enikő textiltervező művész várja azokat a hölgyeket, akik szeretnének alkotó közösségben létrehozni egy megálmodott munkadarabot, vagy megismerkedni a kézikötéssel, horgolással, tűnemezeléssel, madzagszövéssel, varrással. A júliusi alkalmon a tűnemezelés technikáját elsajátítva apró figurákat készítünk, pl. kismacskát.

Ügyes Mami-foglalkozás - Fotó: ZSÖK

Babáknak Zene

2020. július 13. 10.00-11.30, Zsolnay Negyed- Herkules műhely

Kisbabás családoknál sokszor felmerül a kérdés: „Ugyan miért kell ismeretet átadni a természetről ilyen kicsi korban? Lehetséges-e egyáltalán?” A Tamás Éva Játéktára zenekar bebizonyította, hogy lehetséges és érdemes is.

Előadók: Tamás Éva előadóművész, gyógypedagógus és Bogárdi Aliz zenész

Babáknak zene - Fotó: ZSÖK

Előadások Pécs történetéből

2020. július 15. 16.30-18.00, Zsolnay Negyed- Herkules műhely

Előadó: Dr. Vonyó József történész, c. egyetemi tanár

Téma: Korszakváltások - funkcióváltások. Pécs fejlődésének fő szakaszai és jellemzői a római várostól a bányászvárosig

Zsolnay Kert

Előzetes bejelentkezés alapján pécsi csoportoknak, Zsolnay Negyed- Herkules műhely

Hogyan is élt itt valaha a Zsolnay család? Hogyan alakult a gyár- és lakóépületek, valamint a körülöttük kialakított kert sorsa? Minderről számtalan emlék tanúskodik, ezeknek a rejtett kincseknek ered a nyomába Radnai Éva animátor, akivel felfedezzük a park növényvilágát, az épületeken és a művészeti tárgyakon található motívumokat, hogy megismerjük a Zsolnayak hagyatékát. 

 

 

Forrás: Pécsi STOP