Vitaesten mérhetik össze magukat a Pécsi Nemzeti Színház igazgatói posztjára pályázók

2020. szeptember 30. 15:28 2020. szept. 30. 15:28

Október 13-án tartják a rendezvényt a Művészetek és Irodalom Házában, a szervezők az Emberség Erejével Alapítvány és a Jelenkor folyóirat.

Vitaestet szervez az Emberség Erejével Alapítvány és a Jelenkor folyóirat, a rendezvényen - mely október 13-án, kedden lesz 18-20 óra között a Művészetek és Irodalom Házában - a Pécsi Nemzeti Színház igazgatói posztjára pályázók számolhatnak be elképzeléseikről, terveikről. 

A rendezvény Facebook-eseményénél olvashatók szerint a szervezők szándéka az a vitaesttel, hogy felélesszenek egy régi hagyományt, nevesül hogy az embereknek van véleménynyilvánítási joga az őket érintő kérdésekben. Azt pedig különösen fontosnak érzik a szervezők, hogy a pécsi kultúrát szerető, színházba járó közönség megismerhessen a teátrum leendő vezetőjét még a kinevezése előtt.

A vitát Balogh Robert író, színikritikus, kulturális újságíró vezeti majd, aki 2019 óta a Pécsi Nemzeti Színház felügyelőbizottságának tagja. 

A vita menete a következő lesz a Facebook-eseménynél található leírás alapján:

"A pályázói vita menete előre meghatározott szabályok szerint történik. Minden résztvevő azonos feltételek mellett kap lehetőséget szakmai és művészeti elképzelései ismertetésére. A vita során a szabályokat felügyelő vitavezető előre ismertetett kérdéseket tesz fel. A válaszadók lehetőséget kapnak arra, hogy egymás kijelentéseire reagáljanak. A vita végén a közönségnek is lehetőséget adunk a kérdések feltevésére. A vita szabályainak megszegése, az időkeret túllépése, személyeskedés esetén a vita vezetője megvonhatja a szót a beszélőtől."

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött, annak módjáról a későbbiekben adnak tájékoztatást a szervezők. A Művészetek és Irodalom Házába a jelenlegi járványügyi szabályozás miatt előzetes teshőmérséklet-mérés után lehet belépni, beltéren pedig a szájat és orrot takaró maszkot kell hordani.



 

A Pécsi Nemzeti Színház igazgatói posztját 2021. február közepéig Rázga Miklós tölti be (neki ez a második ciklusa igazgatóként), aki korábban már jelezte, nem indul újra a posztért. Az igazgatói székre négy pályázó jelentkezett határidőig, több induló többedmagával képzeli el a vezetését a színháznak. Az aspiránsok a következők: 

  • Lipics Zsolt és Vidákovics Szláven
  • Komáromi György
  • Csányi László
  • Bodor Johanna és Udvaros Dorottya

A pályázók közül egyelőre Komáromi György (aki Bérczes Lászlóval, Göttinger Pállal és a k2 Színház két vezetőjével, Benkó Bencével és Fábián Péterrel indul  posztért) tette nyilvánossá a pályázatát. A mellékletekkel együtt 127 oldalas pályaművet ebben a cikkben szemléztük:

 

Címlapkép: wikipedia CC BY-SA 4.0/Thaler Tamás

Forrás: Pécsi STOP