Zöld arany, avagy a medvehagyma

2021. március 9. 19:25 2021. márc. 9. 19:25

A tavalyi évhez kicsit szokatlanul előbb kezdett el nőni a medvehagyma, már március első hétvégéjén is szállingóztak fel a Mecsekre az emberek medvehagymát szedni, igaz a nagyobb levelekért kicsit beljebb kell menni az erdőben, de megéri. Szerkesztőségünk egyik tagja is megjárta hétvégén a „pécsi hegy” egyik erdejét medvehagyma után kutatva.

Egy kicsit bővebben a medvehagymáról. A medvehagyma egész Európában elterjed növény, viszont hazánkban pusztán pár megyében terem meg. Szerencsénkre Baranya megye pont ezekhez a megyékhez tartozik.

Nevét arról kapta, hogy a barna medvék előszeretettel fogyasztják terméseit és még a föld alól is gyakran kiássák, mint ahogy a vaddisznók is.

Leveleit tavasszal még a virágzás előtt szokás szedni, és lehetőleg frissen használjuk fel, mivel az időelteltével az íze és a gyógyhatása gyengül.

Nagyon fontos, hogy gyűjtéskor ne keverjük össze a könnyen összetéveszthető májusi gyöngyvirággal, illetőleg az őszi kikericcsel, ugyanis mind a két növény erősen mérgező és akár halálos kimenetelű lehet a fogyasztása. Jó tanács, hogy a medvehagyma és az említett két növény között az a legszembetűnőbb különbség, hogy a míg az előbbi levelei és virágzata erős fokhagyma illatot árasztanak, az utóbbi kettőé nem. A gyöngyvirág levelei rövidebbek és szélesebbek, virágai pedig a medvehagymáéval ellentétben, nem a növény csúcsán nő, hanem a tő közelében erednek.

Szedésekor a növényállomány védelmének érdekében érdemes egy-egy tőről csak a levelet leszedni, mert így a hagyma tovább virágozhat és a magok elszórása is biztosítva marad. Amit még érdemes tudni, hogy bár a szedése egyelőre nem tiltott, ám a védett területeken és magán erdőkben tilos a gyűjtése. Állami erődben a jelenlegi törvényi szabályozás szerint, magánszemély naponta saját felhasználásra maximum 2 kilógrammot gyűjthet.

Mivel a medvehagyma fő hatóanya a fokhagymában is megtalálható allicin, ezért a baktérium-, és a gombaölő hatása miatt a gyomor, és bélrendszeri fertőzések ellen kiválóan alkalmazható. A vastartalma is rendkívül gazdag, ezért a magas vérnyomásban szenvedőknek is javasolt a fogyasztása. A népi hiedelmek szerint elég, ha a medvehagyma illatát megérezzük, azon nyomban elszáll a tavaszi fáradtságunk, ez a valóságban azt jelenti, hogy méregtelenítő hatása miatt, a fogyasztása tényleg hatásos a tavaszi fáradtság ellen.

Sajnos a medvehagymát a gyógyszeripar tömegesen gyűjti és használja, emiatt a kipusztulás szélére jutott.

Hogy mit készíthetünk a medvehagymából? Azt mindenkinek a kreativitására bízzuk, ugyanis rengeteg féle módon fel lehet használni a „zöld aranyat”.

Végezetül, medvehagyma szedés közben, nagyon figyeljünk, hogy hova lépünk, mert hóvirágok is megbújhatnak az avarban:

 

Szerző: L.