Zseniális programokkal vár ezen a héten is a Zsolnay Negyed - Mutatunk néhányat!

2021. július 19. 09:19 2021. júl. 19. 09:19

Ezen a héten sem hagy kiváló programok nélkül a Zsolnay Negyed. Mint ahogyan arról a lapunk is beszámolt július 15 és 18-a között lezajlott a Lokart, az első pécsi képzőművészeti fesztivál, melynek során kiállítások, szakmai beszélgetések, kreatív alkotóprogramok, művészeti piac és számos kísérőprogram várta a látogatókat. S bár a Lokart véget ért kiváló programokból ezen a héten sem lesz hiány. A Zsolnay Negyed ajánlójából mazsoláztunk: 

Pirogránit esték: Tárkány művek

Időpont: július 21. 21.00

Helyszín: Zsolnay Negyed – Pirogránit udvar

A Tárkány Műveket a cimbalmos, zeneszerző Tárkány-Kovács Bálint alapította 2008-ban. Hangzásuk alapja tradicionális népzenei dalokból merít. Saját szövegeik aktualizálják a régi nótákat, máshol a modern hangzáshoz társított régies népdalszövegek helyezik egymást kölcsönösen új kontextusba. Zenéjük egyedi hangzásvilága a cimbalom, a szaxofon, a brácsa, a fuvola, a gardon, a klarinét és a bőgő együttesében, valamint az énekesnő hangjában rejlik. Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!  

2010 májusában jelent meg első lemezük Arcomba az arcod vésted címmel, amely elnyerte a kritikusok és a zeneszeretők elismerését, és fölkeltette a külföldi zenekritikusok (Songlines magazin, worldmusic.net) figyelmét is. Folyamatosan koncerteznek budapesti klubokban, de állandó szereplői a hazai és külföldi fesztiváloknak is. 2012 júliusában megjelent kislemezük, Itt a nyár címmel, majd 2013 decemberében pedig a Címesincs című nagylemez került kiadásra. 2016-ban a zenekar megújjult, kiadták a Magyar konyha támad című albumukat."

Pirogránit esték: Gadó Gábor Quintet

Időpont: július 22. 21.00

Helyszín: Zsolnay Negyed – Pirogránit udvar

„Megkockáztathatom, hogy Gadó Gábornak több tisztelője és csodálója van, mint értője. Ennek oka nem annyira bonyolult: ránézésre zenész, ad absurdum (eredetileg) jazzgitáros, akitől azt várják az emberek (talán nem is alaptalanul), hogy igényes szórakozásban részesítse őket, de közvetlenül szembesülve művészetével némelyek elbizonytalanodnak... Mert nem szórakoztat, hanem érzékeltet, láttat, gondolati, szellemi összecsengésekre mutat, az ’épp hogy rezdülést’ és az erőt jeleníti meg, akár egyszerre is – vagyis teremtve játszik.” (Matisz László)

Gadó Gábor feltűnése valódi felüdülést jelentett az ezredforduló tájékán: nem csupán az akkori kvartettjéből áradó mély zeneiség, hanem annak ígérete is, hogy a BMC Recordsnál szabályos időközönként megjelenő lemezein újabb és újabb kincsekre bukkanhatunk... ...Gábor szívesen nevezi a zenéjét fohásznak. Ettől az még lehetne naiv, egy bigott ember önszuggesztióból táplálkozó eksztázisa is, de épp a fordítottja ennek. Gábor úgy komponál, ahogyan a nagy misztikusok imádkoznak: az ima nem annyira az áhítat kifejezése, mint inkább a virrasztásé, a vigíliáé.

Hild Kultudvar: Carlos Adiós! koncert

Időpont: július 24. 19.00

Helyszín: Művészetek és Irodalom Háza – Hild udvar

Latin zene, némi szlávos ízzel megspékelve.

Tánc, salsa, cumbia, fúvósok, ütősök, magyarok, nem magyarok. Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!  

Kalandozás a csillagos égbolton | előadás

július 19. 15.00 | július 20. 16.00 | július 21. 16.00  | július 22. 16.00 |  július 23. 15.00 |  július 24. 15.00  | július 26. 15.00 | július 25. 15.00

Ez is érdekelhet: Különleges vendég tett látogatást a Zsolnay Negyedben

Helyünk a világegyetemben | előadás

július 20. 11.00 | július 21. 11.00 | július 23. 11.00 | július 24. 11.00

Állatok az égbolton | előadás

július 22. 11.00

Mesék a csillagokról | előadás

július 25. 11.00

További programok ITT! 

Címlapkép: Zsolnay Negyed, Pixabay