100 milliós bukta lett a mohácsi luxusapartmanházból, feljelentést tesz Csorbai Ferenc

2020. szeptember 11. 17:07 2020. szept. 11. 17:07

Feljelentést tesz Mohács jelenlegi vezetése, miután a Népszava cikke szerint fény derült arra, hogy közel százmillió forintos vesztesége keletkezett a városnak, mert az önkormányzat városgazdálkodási cége az előző érában egy 18 lakásos luxusapartmanházat építtetett a Duna-partra, ráadásul az ügylet szereplői jelentős prémiumokat is kaptak.

A cikk szerint az MSZP-s Csorbai Ferenc polgármester megpróbálta átvilágíttatni a Mohácsi Városgazdálkodási és Révhajózási Nonprofit Kft.-t, igaz, nem túl sok sikerrel. A városgazdálkodási cég felügyelőbizottsági elnöke, a helyi Fidesz frakcióvezetője, Pávkovics Gábor ugyanis, ahogy a lapnak Csorbaiék fogalmaztak, „minden követ megmozgatott”, hogy az átvizsgálás elmaradjon. Csorbai Ferenc javaslatát megvétózta a fideszes többségű közgyűlés. A testület később feloszlatta magát, az időközi választás pedig szeptember 27-én lesz, ahol Pávkovics a kormányoldal polgármesterjelöltje.    

Az egykori ipari övezetben lévő Temaforg-telep rehabilitálására 2018-ban 300 millió forintot biztosított az Európai Unió, a városgazdálkodási cég ide álmodta meg az exkluzív Duna-parti 18 lakásos Panoráma lakóházat, amely ingatlanjainak többségét már az építkezés előtt értékesítették - áll a Népszava cikkében. Idén májusra viszont kiderült, hogy a beruházás nemhogy nyereséget nem termelt, a mohácsi adófizetőknek tízmilliókat kell fizetniük az időközben már magánszemélyek tulajdonába került luxusapartmanok miatt.

Bognár Sándor MSZP-s képviselő, aki a veszélyhelyzet idején alpolgármesteri feladatokat látott el, a Népszavának elmondta: korábban az önkormányzat több tízmillió forintnyi prémiumot folyósított a Mohácsi Városgazdálkodási és Révhajózási Nonprofit Kft. vezetőinek, akik részt vettek az említett Panoráma társasház építésében, de azt nem sikerült kideríteni, hogy pontosan kik örülhettek a pluszpénznek, ahogy azt sem, hogy konkrétan milyen tételekből áll össze a városgazdálkodási cég vesztesége.

A fenti ügyet egyébként úgy sikerült kideríteni, hogy tavasszal a járványhelyzet miatt rendkívüli jogköröket kaptak a polgármesterek, Csorbai Ferenc pedig ennek köszönhetően részletes üzleti beszámolót kért be a Mohácsi Városgazdálkodási és Révhajózási Nonprofit Kft.-től.

A májusban átadott dokumentumokból kiderült, hogy a tavalyi 80 milliós bukta után idénre 268 milliós veszteséggel tervezi az évet a városgazdálkodási cég. A veszteséget az üzleti tervben azzal magyarázták, hogy a megrendelő cég „teljes mértékben kiszolgáltatott az alvállalkozóknak”, valamint „az önkormányzati cégnél nem volt meg egy ekkora volumenű beruházás menedzselésére való képesség” - áll a cikkben.

A lap szerint a városgazdálkodási cég 400 milliós tőketartalékkal bír, de egy hasonlóan deficites év komoly gondokat okozhat, kivéve ha az adófizetők pénzén rendezik a vállalkozás veszteségeit. A cég már idén júliusban 100 millió forintos kamatmentes kölcsönt kapott az önkormányzattól, hogy működni tudjon. A szocialista városvezetés szerint viszont a veszteség és az adósságállomány együtt mostanra eléri a félmilliárdot, azaz Mohács minden egyes lakosának 30 ezer forintjába kerül a városgazdálkodási cég veszteséges működése a fideszes éra alatt - áll a cikkben.

A fentiek kapcsán lapunk péntek kora délután kereste a Mohácsi Városgazdálkodási és Révhajózási Nonprofit Kft.-t, de cikkünk megjelenéséig nem érkezett tőlük válasz.

A Népszava a cikkben azt is megemlítette, hogy elsőre talán érthetetlennek tűnik, hogy 2017-ben egy komp-, révközlekedéssel, hulladékgazdálkodással, épületüzemeltetéssel foglalkozó vagyongazdálkodási cég miért kezdett luxusingatlan-fejlesztésbe.

Azt írják, a városban hallani olyan vélekedéseket, hogy a korábbi városvezetés egyes prominensei is pályáztak a házban ingatlanra. Ennek kapcsán a Hírklikk.hu péntek délután arról írt, információik szerint a tavaly szeptemberben elhunyt Szekó József családjának van apartmanja az ingatlanban. 

A Hírklikk.hu emlékeztet, két ügyben már nyomozást indított a rendőrség Csorbai Ferenc feljelentése nyomán, az egyik egy célfeladati megbízásos rendszer kapcsán, míg a másikg egy ügyvédi megbízás kapcsán indult.

 

Forrás: Népszava/Hírklikk