1,4 millió forintos havi jövedelmű pár jutott önkormányzati lakáshasználathoz Pécsett

2019. május 22. 16:34 2019. máj. 22. 16:34

Szerdán ülésezett a pécsi önkormányzat Népjóléti és Sport Bizottsága, mely során egy olyan pár jutott önkormányzati lakáshasználati szerződéshez, akinek a havi jövedelme 1,4 millió forint - mondta el az ülés után a bizottság jobbikos alelnöke, Fogarasi Gábor.

Fogarasi a bizottsági ülés után Varga -Damm Andrea jobbikos országgyűlési képviselővel közösen tartott sajtótájékoztatón egy másik fura példát is említett. Egy személy olyan, 70 négyzetméternél nagyobb lakáshoz jutott (szavai szerint nincs is messze a városházától) a bizottság jóvoltából, akinek a jövedelme több mint havi nettó 500 ezer forint.

"Ez egy szociális bizottság, a fideszes képviselőtársaink döntöttek úgy, hogy ezen személyeknek juttatnak önkormányzati lakást"

- fogalmazott Fogarasi. Hozzátette: kilenc évnyi képviselőség után a fideszes képviselőknek sikerült most átlépniük egy határt.

Tisztességes, rászoruló családok?

Szinte pontosan egy évvel ezelőtt módosította lakásrendeletét a pécsi közgyűlés, ezzel a testület szerint előnyösebb helyzetbe hozzák a rászorulókat, a tisztességesen fizetőket és az adófizető pécsieket. Őri László kormánypárti alpolgármester akkor az MTI-nek azt nyilatkozta, azért döntöttek a korábbi szabályozás felülvizsgálatáról, mert Pécsen mintegy 1600 „várhatóan tisztességesen fizető” rászoruló család vár arra, hogy beköltözhessen a meglévő és használatba vehető városi tulajdonú lakások egyikébe.

Őri akkor hangsúlyozta az új szabályozással még nagyobb hangsúlyt fektetnek azon rászorulók megsegítésére, akik bérlakásra várnak, és várhatóan nem okoz komolyabb megterhelést nekik, hogy ezért „a minimális bérleti díjat rendszeresen megfizessék”. Kitért arra is, hogy az új szabályozás változatlanul hagyja a bérleti díjakat, így az igénylők továbbra is „a piaci ár töredékéért” kaphatnak lakásokat. A bérleti díjak átlagosan 13 600 forintos havi összeget tesznek ki.

A rendeletmódosítás szerint előnyt élveznek az önkormányzati lakáshoz jutásnál azok, akiknek van erkölcsi bizonyítványuk és nincs közüzemi tartozásuk – emelte ki az alpolgármester, aki további célként jelölte meg, hogy a bérlakások megőrizzék állapotukat, illetve megújulhassanak.

Forrás: pecsistop.hu