15 centi hó eshet a hétvégén a Mecsekben

2018. december 13. 17:12 2018. dec. 13. 17:12

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint péntek délutántól, estétől a déli országrészben havazás kezdődik, emiatt figyelmeztetést adtak ki Baranyára. A prognózis szerint a hétvégén akár 15 centi hó is összejöhet a mecsekben, a BIOKOM már péntek délutántól elkezdi az utak, járdák előszórását.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint ha pénteken elkezd havazni, éjfélig akár 5 centi hó is hullhat. A nagyobb mennyiség a délnyugati határ felé közeledve valószínű, a Mecsekben és Villányi-hegységben 5 cm feletti hó valószínű ebben az időszakban. Emiatt péntekre figyelmeztetést is kiadott a legdélebbi megyére a meteorológia.

Az Időkép szerint szombaton folytatódik a havazás, országszerte várható téli csapadék, délkeleten hullhat intenzívebben. Utóbbi tájakon jelentősebb, 5 centit meghaladó hóréteg alakulhat ki, a már havas tájakon pedig a feltámadó északias szél hordhatja a havat, kisebb hótorlaszokat emelhet.

Az időjárásportál prognózisa szerint a Mecsekben 10-15 centi hó is hullhat a hétvégén.

A téliesre forduló időjárás miatt Páva Zsolt pécsi polgármester közleményben figyelmeztetett annak veszélyeire. Az önkormányzat kommünikéje szerint a pénteki nap folyamán csapadék kíséretében a hőmérséklet mínusz 1-2 fok lesz Pécs térségében. Mindez azt eredményezheti, hogy a lehullott hómennyiség megmarad a talajon, így a járdákon, tereken fokozott figyelemre lesz szükség mind az emberek, mind a városüzemeltetési társaság részéről.

Páva szavai szerint már kiadta az ukázt a BIOKOM-nak, hogy minden rendelkezésre álló gépjárművét és emberét vesse be, kibővített kapacitással dolgozzon péntektől. Mondjuk hogy ezt miért kell mondania egy polgármesternek, nekünk nem tiszta, valószínűleg a BIOKOM jobban tudja, mikor mihez nyúljon, mint a város első embere.

A BIOKOM a társaság az utak és járdák elősózását -  a jelenlegi időjárási előrejelzés alapján  - péntek kora délutáni óráktól fogja megkezdeni és folytatja teljes kapacitással a hétvége folyamán is. Emiatt érdemes körültekintően parkolni, illetve csak akkor útnak indulni a havas időben, ha az tényleg fontos, illetve a gyalogosok is vigyázzanak haladásuk közben a csúszásveszélyes időben.