1600-zal kevesebben jelentkeztek idén a Pécsi Tudományegyetemre, mint tavaly

2020. április 14. 10:08 2020. ápr. 14. 10:08

A Népszava összesítése szerint az idei 91,4 ezres felvételizői létszám nagyon alacsony, 2001 óta nem jelentkeztek ilyen kevesen a felsőoktatásba országosan.

A Népszava április 14-ei, keddi cikke szerint 20 ezerrel kevesebben jelentkeztek idén a felsőoktatásba (91,4 ezren az Innovációs és Technológiai Minisztérium adatai szerint), mint tavaly. Ráadásul ez az adat negatív rekord is a lap szerint, mivel azt írják, hogy 2001 óta nem jelentkeztek ilyen kevesen az országban a felsőoktatásba való bejutásra.

Az ELTE-re a cikk szerint a tavalyi 24,7 ezres létszám helyett idén 24,1 ezren adták be a jelentkezésüket. 

"De például a Budapesti Műszaki Egyetemre mintegy ezerrel, a Budapesti Gazdasági Egyetemre 1500-al, a Pécsi Tudományegyetemre 1600-al, a Szegedi Tudományegyetemre 1800-al, a Debreceni Egyetemre pedig háromezerrel kevesebb hallgató jelentkezett idén. Mindez 10-20 százalék közötti visszaesést jelent az ELTE-t kivéve"

- olvasható a cikkben.

A PTE-re tavaly a Szabad Pécs cikke szerint 13346 fő adta be a jelentkezését, a Népszava számadatából kiindulva akkor az idén felvételizők közül mintegy 11 700 lehet az, aki a PTE-re jelentkezett. (Tavaly egyébként a bama.hu adatai szerint végül 5186 főt vettek fel a Pécsi Tudományegyetemre.)

A felsőoktatásba jelentkezők és felvettek létszáma 2001-től kezdve - Fotó: MTI-grafika

A felvi.hu adatai szerint a 2020. szeptemberében induló pécsi képzésekre a felvehető kapacitásszám 8619 fő. Ebből nappali képzésekre 5688 főnyi a felvehető létszám (és ebben benne vannak a pécsin kívüli képzési központok - Szekszárd, Kaposvár, Szombathely, Zalaegerszeg - is), levelező és esti képzésekre pedig 2931 fő a kapacitásszám.

A Népszava cikke szerint a nagyobb intézményeknél is jelentkezik a csökkenés, de a kisebb felsőoktatási intézményeknél láthatóan jobban lecsökkent a felvételizők létszáma a tavalyi adatokhoz képest:

"Az államiból alapítványi magánintézménnyé váló Budapesti Corvinus Egyetemre mintegy 33 százalékkal kevesebben – kicsivel több mint hétezren – jelentkeztek, mint tavaly. A felvételizők számának csökkenése a kisebb egyetemeknek nagyobb veszteséget jelent. Például a Miskolci Egyetemre 4294-en jelentkeztek idén, 21 százalékkal kevesebben, mint tavaly. A Pannon Egyetemre 25 százalékkal, a Kaposvári Egyetemre 31 százalékkal, a Széchenyi István Egyetemre 34 százalékkal, a Szent István Egyetemre 36 százalékkal, a Neumann János Egyetemre pedig 47 százalékkal jelentkeztek kevesebben, mint 2019-ben."

A lapnak megszólaló Nahalka István oktatáskutató szerint az ilyen méretű csökkenést nem lehet csak demográfiai okokkal magyarázni, ebben már benne lehet az is, hogy sokan külföldi egyetemekre jelentkeztek. Az is befolyásoló tényező lehet, hogy az állam mennyi állami térítésű helyet hirdet egy-egy szakon, továbbá pedig a csökkenő létszám oka között lehet a hátrányos helyzetű családban élők egyre nagyobb mértékű kiszorulása a felsőoktatásból.

A pedagógusképzés területén is látványos a visszaesés a lap szerint: míg tavaly 17,4 ezer fő adta be a jelentkezését valamilyen tanári szakra, idén csak 11,1 ezren döntöttek a pedagógusképzések mellett. Nahalka István ennek kapcsán a Népszavának elmondta, a tanári pálya továbbra sem vonzó, és ez a társadalom számára is nyilvánvaló, mint ahogy az is, hogy baj van a közoktatásban.

Forrás: Pécsi STOP/Népszava