190 millióért akart egy 6 hektáros területet vetetni Mohács fideszes alpolgármestere, Csorbai Ferenc elmagyarázta, hogy mi is a baj ezzel

2020. július 28. 16:16 2020. júl. 28. 16:16

A napokban készített interjút a mohácsi Helyi Hírlap Pávkovics Gáborral, a város Fidesz-KDNP-s alpolgármesterével, aki azért bírálta a szocialista Csorbai Ferenc polgármestert, mert a városvezető nem támogatta, hogy az önkormányzat, elővásárlási jogával élve, 190 millió forint megvegye a csődbe ment székgyár területeit. Csorbai a Facebook-oldalán részletesen elmagyarázta, hogy miért is lenne elhibázott döntés az, ami mellett a kormánypárti alpolgármester kardoskodott.

Pávkovics az interjúban azt mondta, nemrég a városi főépítész bevonásával beszélgetést kezdeményezett a témában Csorbaival, ahol javaslatot tett az ingatlanok megvásárlására, mivel a városnak elővásárlási joga van.

Pávkovics szerint a polgármester először nem volt az ötlet ellen, később viszont meggondolta magát, így nem is került sor rendkívüli testületi ülésre, ahol dönthettek volna az ügyletről. Az alpolgármester szerint azzal, hogy az önkormányzat nem veszi meg az ingatlanokat, a polgármester jelentős károkat okoz a városnak.

Minderre válaszul egy hosszas Facebook-poszttal jelentkezett Csorbai Ferenc, részletesen bemutatva, miért is lenne rossz döntés a vásárlás. Kifejtette, a székgyár német tulajdonban van, a cég viszont csődöt jelentett, befejezte a termelést, a területén lévő ingatlanjai nagy részét lebontotta, a terület kb. egyharmadát (az irodaépületet és a mögötte lévő gyártócsarnokot) eladta egy magyar szakmai befektetőnek. 

Csorbai szerint a csőd után a német cég megmaradt területeit most egy állítólagos amerikai befektető cég kívánja megvenni. A két fél készített is egy adásvételi szerződést, a válság előtti árakkal. A városnak van ugyan elővásárlási joga a területekre, de csak ugyanezen az áron. A polgármester hangsúlyozza, a tönkrement vállalkozás ezen megmaradt, lecsupaszított ingatlanrészeit kellene most Pávkovics szerint sürgősen megvenni potom 190 millió forintért.

A polgármester szerint első hallásra valóban megfontolandónak ítélte meg az ügyletet, azonban az általa megkérdezett igazságügyi ingatlanszakértők véleménye szerint nem szabad elhamarkodott döntést hozni, mivel a begyűrűző nemzetközi válság hatása már most jól látszik az ingatlanpiacon is. Hiába van frekventált, jó helyen ez a terület, most ennyi pénzt kiadni rá felelőtlenség - hangsúlyozta Csorbai, hozzátéve, bízik benne, hogy amennyiben az amerikai vevő megveszi a területet, jó gazdája lesz annak, fejlesztéseket hajt végre, munkahelyet teremt, ha így lesz, mindenben támogatni fogja. Amennyiben viszont ez nem jön létre, újfent el lehet gondolkodni egy vételi ajánlaton, de jóval nyomottabb áron.

"Szóval, nem „megakadtak a munkafolyamatok!” – hanem megakasztottam őket! Megakasztottam, mert nem akarok asszisztálni Mohács kifosztásához, amivel mindig valaki más jár jól! A valódi kérdés az, miért lobbizik a város alpolgármestere azért, hogy a város valakitől megvegyen egy ingatlant? Szerintem az üzleti érdekeket nem szabad politikai tisztséggel keverni, az alpolgármesterség pedig nem ingatlanközvetítői tevékenység"

- érvel a városvezető, leszögezve, Mohács az ingatlant elővásárlási jog gyakorlása útján szerezhette volna csak meg.

"Egy egyetlen betűjében sem megváltoztatható konstrukciót örököltünk volna, ahol a szerződéses feltételrendszerbe az égvilágon semmilyen beleszólási lehetőségünk nincs. Biztosan megfelel nekünk egy harmadik személy által kidolgozott fizetési ütemezés, felelősségvállalás?"

- folytatta. A polgármester hozzátette, nemrég adták át az új, 40 hektáros ipari parkot, mely az említett székgyári telek tőszomszédságában van, plusz a régi ipari parkban is van még értékesítésre váró terület. Mindezek mellett rövid időn belül várhatóan újra a város tulajdona lesz - ellenérték fizetése nélkül - a felszámolás alatt álló Pannonia Etanol Zrt. be nem fejezett telephelye, amely 25 hektár területű. Továbbá a volt tartósító is rendelkezésre áll, mely 2019 végén került a városhoz, a 3,5 hektárt 35 millióért vették meg. 

"Rövidesen több mint 70 hektár üres ipari területünk lesz, miért vegyünk még 6-ot 190 millió forintért?"

- teszi fel a kérdést. Csorbai hangsúlyozza, nincs helye pazarlásnak, főleg úgy, hogy jöhet a járvány második hulláma. Mint fogalmazott, "az okos ilyenkor nem vesz semmit, hanem kivár". Pávkovicsnak azt üzente, sem most, sem a jövőben nem fog a város érdekeivel ellentétes szerződést megkötni, mint fogalmazott, semmiféle mutyira nem hajlandó.

Szeptemberben polgármestert és képviselőket választanak Mohácson

Mint ismert, szeptember 27-re tűzte ki a mohácsi időközi önkormányzati választás időpontját a helyi választási bizottság, a választók polgármestert és önkormányzati képviselőket is választhatnak. A választást azért kell megtartani, mert a mohácsi képviselő-testület hétfői ülésén - Pávkovics Gábor alpolgármester (Fidesz-KDNP) előterjesztése alapján - kimondta feloszlását.

A kormányoldal már a tavaly októberi választás óta az oszlatásról harsogott, miután az MSZP-s Csorbai Ferenc Szekó József halála miatt, egyedüli indulóként megszerezte a polgármesteri széket. A testület július 6-án oszlatta fel magát, sajtóhírek szerint az őszi választáson Szekó József lánya is megméretteti magát a kormányoldal színeiben, képviselőjelöltként. 

(Címlapfotó: a szóban forgó ingatlan, forrás: Facebook/Csorbai Ferenc)

Forrás: Pécsi STOP