2,6 milliárdos tartozás: megszólalt a PTE

2019. november 27. 15:33 2019. nov. 27. 15:33

A PTE szerint nem írható le egyetlen tényezővel annak a 2,6 milliárdos adósságnak az oka, mely október végére képződött a Pécsi Tudományegyetemen, azon belül is a klinikai területen. Közben a kórházi beszállítók sajtóinformációk szerint levélben kérik Orbán Viktort, hogy lépjen valamit, mert 64 milliárddal tartoznak a kórházak, és a csőd fenyegeti őket.

A napokban írtuk meg a Magyar Államkincstár adataira támaszkodva, hogy a szeptember végi 2,148 milliárd forintról október végére 2,603 milliárd forintra nőtt a PTE tartozása. A mintegy félmilliárdos ugrás kapcsán kérdéseket intéztünk a Kancelláriához, többek között arra voltunk kíváncsiak, hogy minek tudható be az ekkora mértékű adósságnövekedés, és mennyi az, melyet az egyetemhez tartozó egészségyügyi intézmények hoztak össze.

A Pécsi Tudományegyetem válasza szerint egy konkrét tényezővel nem írható le az adósság oka, az látszik, hogy összefüggés lehet az intézmény nagysága, kapacitása, költségszerkezete, infrastruktúrája és az adósságállomány mértéke között. Hangsúlyozták, ez nem PTE-specifikus, az október végi lejárt kötelezettségállományának nagyságrendje arányaiban nem nagyobb, mint két nagy vidéki egyetem (nem írták, hogy melyikek) tartozásállománya, éves költségvetésének mintegy 2,3%-a. Az adósság a klinikai területen realizálódik, legnagyobb része 30 napon belüli tartozás. 

Az egyetem válasza szerint az adósság nem befolyásolja az ellátás minőségét, a működés stabil, a tárgyi feltételek biztosítottak, és a szállítókkal is jó az együttműködés. Megjegyezték, folyamatosan egyeztetnek az Emmi-vel és az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, hogy az egyetemi klinikai központok teljesítményarányosan részesüljenek az év végi konszolidációs forrásból.

Kiakadtak a beszállítók, levélben kérik Orbán Viktor segítségét

Szerdán a Napi.hu arról számolt be, hogy levélben fordult négy, kórházi beszállítókat képviselő szervezet Orbán Viktorhoz, miután egy hónap alatt 6 milliárddal nőtt a lejárt kórházi tartozások értéke, október végére már 64 milliárd forinttal tartoztak az egészségügyi intézmények a beszállítóknak.

Az ETOSZ, (Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete), Orvostechnikai Szövetség, MediKlaszter és a HIVDA által jegyezett levél arra is kitért, az adósság kétharmadának már két hónapja lejárt a fizetési határideje.

A beszállítók azt szeretnék, Orbán Viktor járjon közbe annak érdekében, hogy még az idén megkapják a lejárt követeléseiket. A négy szervezet szerint jelenleg azt látni, hogy év végére, kormányzati beavatkozás nélkül a 70 milliárdot is átlépheti a tartozások mértéke. A mostani helyzet még a tőkeerős cégeknek is kihívást jelent, a kis- és középvállalkozások pedig csődtől félnek. 

Forrás: Pécsi STOP

@ifmobil
@endmobil