2 kiló kokaint találtak egy pécsi férfinél, 13 év szabadságvesztésre ítélték

2022. május 24. 14:34 2022. máj. 24. 14:34

A megállapított tényállás szerint a vádlottat (46 éves, büntetett előéletű, Baranya Megyei férfi) korábban a Kecskeméti Törvényszék kábítószer-kereskedelem bűntette és kábítószer birtoklásának bűntette miatt 10 év fegyházra ítélte. Büntetéséből 2017. július 11-én bocsátották feltételes szabadságra- írja közleményében a Pécsi Ítélőtábla.

Mint az továbbá kiderült, ennek tartama alatt, 2020. május 23-án motorral Siófokról Pécsre tartott, amikor is a város határában a követési távolság be nem tartása miatt nekiütközött az előtte forgalmi okok miatt megálló autónak. A baleset következtében a vádlott súlyos sérüléseket szenvedett és az Országos Mentőszolgálat a PTE Sürgősségi Betegellátó Osztályára szállította. A vádlott holmijának kórházi leltározása közben a hátizsákjából 2 db, összesen 2 kg, nagy tisztaságú kokaint tartalmazó csomag került elő. A vádlott által szállított kábítószer hatóanyag-tartalma csaknem négyszerese volt a különösen jelentős mennyiség alsó határának.

 

A Pécsi Törvényszék a vádlottat kábítószer birtoklása bűntette miatt, mint különös visszaesőt 10 év fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte, egyben a korábbi elítélése után alkalmazott feltételes szabadságot megszüntette, és a feltételes szabadság kedvezményéből
kizárta.

 

A törvényszék ítélete ellen az ügyészség a vádlott terhére a cselekmény minősítésének megváltoztatása, kábítószer-kereskedelem bűntettének megállapítása érdekében és a büntetés súlyosításáért jelentett be fellebbezést, míg a vádlott és védője felmentésért fellebbeztek. A másodfokon eljárt Pécsi Ítélőtábla a vádlott cselekményét kábítószer-kereskedelem bűntette kísérletének minősítette és a vele szemben kiszabott szabadságvesztést 13 évre súlyosította. Az ítélet jogerős.

 

Forrás: Pécsi Ítélőtábla