20 ezer forintod bánja, ha elfagy a vízórád

2018. november 27. 09:31

Hűl az idő, a hét második felében komoly hajnali fagyok lehetnek, és ha nincs megfelelően téliesítve a vízakna, könnyen elfagyhat a vízóra, mely amellett, hogy drága mulatság, még kellemetlenség is.

Minderről a Tettye Forrásház értekezett keddi közleményében, megemlítve, 2018 elején 30 vízmérőt fogyasztott el a hideg Pécsen, 2017-ben pedig 360 tönkrement szerkezetet cseréltek ki a vízszolgáltató szakemberei. Akkor országszerte csaknem 10 ezer nem elég védett helyen lévő, vagy nem megfelelően szigetelt vízmérő fagyott el.

A házi vízvezetékek, szerelvények fokozott veszélynek vannak kitéve télen, elfagyásuk jelentős költségeket és váratlan kellemetlenségeket okozhat: víz nélkül maradhatunk, vagy épp ellenkezőleg, köbméterszámra elfolyó vizet is eredményezhet.

A vízmérők és az épületek házi vízhálózatának fagyvédelme a felhasználók kötelezettsége (mivel az ingatlanokon találhatóak, nem tudja más felkészíteni a szerelvényeket a téli időjárásra) és érdeke is. Elmulasztása súlyos költséggel járhat: egy rendkívüli vízmérőcserénél több mint 20 ezer forintos kiadással kell számolni (plusz az esetleges kötbérrel), de a többi javítás és az elfolyt víz ára is a figyelmetlen, pórul járt ingatlantulajdonost terheli. Egy fél centiméteres repedésen egyetlen nap alatt több havi vízfogyasztás mehet veszendőbe

- írja a Tettye Forrásház.

Annak érdekében, hogy elkerüljük a fagykárt, néhány óvintézkedés nem árt. Ott, ahol korábban már előfordult fagyás, még több figyelemmel gondoskodjunk a mérők, csövek védelméről, szigeteléséről, hiszen a hideg legközelebb sem fogja kímélni a szerkezeteket. Rendszeresen ellenőrizzük az aknákat, kerti csapokat, főként a télen nem mindennapi rendszerességgel használt épületeknél, pincéknél és telkeken.

A fagy leginkább a vékony vaslappal fedett aknában lévő vízmérőket veszélyezteti, ezért ezek védelme különösen fontos. (Ha kemény a tél, a szabályos mélységbe telepített vízórák is elfagyhatnak, elég egy félrecsúszott aknafedlap.) Ugyancsak védjük, ha nem kellően meleg épületen belül, vagy a talajban egy méternél kisebb mélységben van a vízmérő: fedjük be nem nedvszívó anyaggal, hungarocell darabokkal, építési fóliával, vagy más hőszigetelő anyaggal. A hálózat víztelenítése után szigeteljük a mérőt, mert marad benne víz.

Szigeteljük, vagy ha nem tudjuk, akkor időben víztelenítsük a fagynak kitett vezetékszakaszokat, tűzfalban vagy falon kívül futó csöveket. Extrém hidegben még akár fűtésre is szükség lehet annak érdekében, hogy a vezetékekben lévő víz ne fagyjon be.

Ha megtörtént a baj, elfagyott a mérő, hívjuk a Tettye Forrásház diszpécserszolgálatát a 72/421-799-es telefonszámon vagy a 80/811-111-es zöldszámon, ahol a szakemberek tájékoztatást adnak a teendőkről. A kisebb jégdugók körültekintően eljárva, lassan, fokozatos melegítéssel házilag is orvosolhatóak (hősugárzóval, hőlégfúvóval, komolyabb hajszárítóval, vagy meleg vízzel), de semmiképpen ne próbálkozzunk nyílt lánggal, mert a hirtelen felolvadó víz szétvetheti a mérőt, műanyagcsövet. Ha szilánkosra tört a mérő üvege, deformálódott a számlálója, esetleg folyik belőle a víz, az jelzi, hogy keresztet lehet rá vetni, cserélni kell.

A vízórák épsége megőrzése érdekében a Tettye Forrásház a honlapján ad még részletes tanácsokat, kattints ide, és már olvashatod is őket.