30 fokban aszalódnak a Munkácsy-képek a Zsolnayban, a ZSÖK szerint nincs baj, a restaurátor szerint van

2019. augusztus 9. 14:39 2019. aug. 9. 14:39

A Szabad Pécs szerint az ideálisnál jóval magasabb, 30 fok körüli hőmérséklet van a Zsolnay Kulturális Negyed m21 galériájában a Munkácsy-kiállításon. 

A lapnak Vincze Balázs, a ZSÖK ügyvezető igazgatója elismerte, hogy egy ideje nem működik a klíma, a magas hőmérséklet azonban nem tesz rosszat a képeknek, a kulcs a páratartalom megfelelő szinten tartásában rejlik. Szerinte a melegnek a látogatók szempontjából van jelentősége. Reméli, két héten belül megjavítják a klímát, addig a ventillátorokkal hűsítik a látogatókat, és tervezik, hogy a kiállítás megtekintése után frissítő itallal fogják kínálni őket. 

A ZSÖK megnyugtatónak szánt válasza azonban annak fényében nem megnyugtató, hogy a Munkácsy-képeket korábban kiállító nyíregyházi Jósa András Múzeum részéről Havasi Dóra Zita restaurátor azt nyilatkozta a lapnak, folyamatosan 20-21 fokon tartották  a kiállítótermek hőmérsékletét. 

A restaurátor szerint az ingadozó, illetve a szükségesnél magasabb hőmérséklet fizikai és kémiai károkat is okoz: "az aszfalt (festékanyagként) nem köt meg, állandóan mozog, repedezik a felette lévő festékréteg. A szerves anyagok öregednek és bomlanak”. Válaszából kiderült az is, a Munkácsy-képek állagromlása közismert probléma, álapotuk visszafordíthatatlan, de a romlás lassítható, ha 18°C-nál nem magasabb hőmérsékletű klímavitrinben tárolják őket.

Forrás: Pécsi STOP